Natuurfotograaf

Van nationale parken tot je eigen achtertuin: de natuur is voor elke natuurfotograaf een fenomenale plek om te verkennen en is een van de meest alomtegenwoordige onderwerpen in de fotografie.

En dit is niet alleen voor de professionals: met een paar eenvoudige tips en technieken voor natuurfotografie kan iedereen gemakkelijk en prachtig dieren in het wild en landschappen fotograferen.

In onze webshop kun je alles kopen om van start te gaan!

De beste uitrusting voor een natuurfotograaf

Hoewel het mogelijk is om met alleen een gewone camera of smartphone prachtige beelden vast te leggen, kun je met meer gespecialiseerde apparatuur nauwkeurigere natuurfoto’s maken.

  • DSLR camera. Om uw natuurfoto’s naar een hoger niveau te tillen, is een DSLR-camera essentieel. Met DSLR-camera’s kunt u de volledige controle over uw camera-instellingen behouden, wat betekent dat u de lichtgevoeligheid, sluitertijd en meer volledig kunt aanpassen. Deze aanpassing is vooral handig als u van plan bent wilde dieren of landschappen te fotograferen bij weinig licht. een hogere ISO of een langere sluitertijd helpt om zoveel mogelijk licht in de opname vast te leggen.
  • Groothoekzoomlens. Als het je doel bij natuurfotografie is om uitgestrekte landschapsfoto’s te maken, dan zal een groothoeklens (met een brandpuntsafstand van ongeveer 50 mm) je helpen de schaal van je onderwerp vast te leggen. Maar natuurfotografie gaat niet alleen over schaal, het gaat ook over de details. Een goede zoomlens is een geweldige manier om de details van elke opname vast te leggen, of je nu een brede opname wilt maken van een vlakke prairie of je wilt inzoomen op een dier dat er overheen loopt. (Een groothoekzoomlens is een geweldige beginnerscamera voor beginnende natuurfotografen. Als je er eenmaal vertrouwd mee bent, overweeg dan een telelens, waarmee je details in verre landschappen nog beter kunt isoleren.)
  • Statief. Statieven zijn een handige aanvulling op het arsenaal aan apparatuur, omdat ze de camera stabiliseren en een waardevolle hulp bieden tijdens lange perioden van stilstand, waarbij wordt gewacht tot er interessante beestjes in beeld verschijnen. Statieven zijn ook een handig hulpmiddel om dezelfde opname over een langere periode vast te leggen: om lange belichtingstijden te creëren van zaken als watervallen, om te laten zien hoe het weer een scène beïnvloedt, of om groei of verval vast te leggen.

6 tips voor natuurfotografie

Natuurfotografie omvat alles dat elementen van de natuurlijke wereld ter plaatse laat zien.

Denk aan adembenemende vergezichten in nationale parken, een enkele plant die zich uitstrekt vanuit een betonnen jungle, of zelfs een mooi aangelegde voortuin. Met deze tips kunt u als beginnende natuurfotograaf het beste uit elke situatie halen.

1. Besteed speciale aandacht aan het licht

Omdat natuurfotografie en ook landschapsfotografie zich op de buitenwereld richt, is verlichting een van de belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Als je overdag fotografeert, werk je met direct, ongefilterd zonlicht, waardoor harde tinten en veel schaduwen ontstaan. Dit maakt het veel moeilijker om je opnamen er dynamisch, zacht of kleurrijk uit te laten zien.

Om harde verlichting tegen te gaan, fotograferen de meeste natuurfotografen het liefst tijdens de ‘gouden uren’, de periodes net voordat de zon opkomt en net nadat de zon ondergaat; tijdens de vroege ochtend en vroege avond is het natuurlijke licht zacht en indirect met een dromerige, romantische kwaliteit, waardoor echte kleuren naar voren komen. ​

2. Gebruik de regel van derden

Een van de eenvoudigste tips voor landschapsfotografie is om je afbeelding samen te stellen volgens de regel van derden. De regel van derden is een compositietechniek waarmee een fotograaf interessante punten langs een onzichtbaar raster kan positioneren.

Wanneer u door de zoeker of het scherm kijkt, stel u dan twee horizontale lijnen en twee verticale lijnen voor; Door je onderwerp op de punten te plaatsen waar deze lijnen samenkomen, zal dit in theorie het meest esthetisch aantrekkelijke en evenwichtige beeld opleveren, vooral bij het fotograferen van landschappen, die vaak geen direct brandpunt hebben.

Sommige camera’s bieden een raster cameramodus, waarbij het 3×3-raster over het scherm wordt gelegd om fotografen te helpen de perfecte foto te maken.

3. Speel met scherptediepte

Veel natuurfoto’s richten zich op een hoofdonderwerp, zoals een vogel of bloem. Gebruik een groter diafragma (f/2.0 of f/2.8) om uw onderwerp van de achtergrond te scheiden.

Het diafragma is de grootte van de lensopening en heeft invloed op de ‘velddiepte’: grotere diafragma’s creëren een kleinere scherptediepte, waardoor achtergronden waziger lijken en de aandacht op het onderwerp wordt gericht.

Dit terwijl kleinere diafragma’s een grotere scherptediepte creëren, waardoor achtergronden er scherper en gedetailleerder uitzien. Experimenteer met beide en kijk welke je onderwerpen laten opvallen.

4. Wees creatief

De natuurlijke wereld biedt eindeloze mogelijkheden voor natuur- en landschapsfotografie, dus probeer hiervan te profiteren!

Neem uw eigen unieke visie en ideeën mee wanneer u fotografeert, en laat uzelf dingen proberen die andere fotografen misschien niet hebben geprobeerd.

Waar anderen brede foto’s maken, overweeg dan om een close-up te maken; waar anderen vanuit een hoog uitkijkpunt schieten, probeer dan vanaf de grond te schieten.

5. Bestudeer de natuur

Je kunt altijd betere foto’s maken van dingen die je goed begrijpt, en de natuur vormt hierop geen uitzondering. Door beter geïnformeerd te zijn over verschillende dieren, planten en gebieden, kunt u hun ritme beter voorspellen en volgen.

Een natuurfotograaf die weet waar bepaalde vogels graag hun paringsrituelen uitvoeren, kan zich bijvoorbeeld op de juiste plek opstellen voor een geweldige foto.

6. Wees altijd respectvol voor de natuurlijke wereld

De natuur is een ongelooflijk uitgestrekt en overvloedig onderwerp om te fotograferen, met steeds veranderende landschappen en cycli van geboorte, dood en wedergeboorte.

Een gevoel van nieuwsgierigheid en avontuur, en de bereidheid om een beetje vies te worden, zullen een grote bijdrage leveren als het je doel is om prachtige beelden van de natuur aan het werk te maken.

Een van de belangrijkste fotografietips om in gedachten te houden is echter respect.

Advies van een professionele natuurfotograaf?

Word een betere natuurfotograaf door onze blogs en video’s. Krijg gratis toegang tot exclusieve videolessen gegeven door fotografiemeesters, waaronder Geert Vega en Kyra Snijders.

Wat kun je voor ons doen? Zet een link naar onze website op jouw fotografie website. Of deel ons blog op social media!

Uiteraard waarderen wij het ook wanneer je alle materialen of camera’s koopt in onze online webshop! Bedankt en veel plezier met het fotograferen in de natuur!

Share This Story, Choose Your Platform!