Onderwaterfotografie

Wil je meer leren over onderwaterfotografie? Bekijk deze gids! We behandelen fotografiestijlen, welke uitrusting je nodig hebt, veiligheidstips en meer. Induiken!

In deze gids voor onderwaterfotografie ontdekken we alles wat er te weten valt over dit fascinerende genre.

Bovendien nemen we u mee door de praktische aspecten van het selecteren en bedienen van de juiste soort uitrusting en essentiële uitrusting. Hier komt veel meer bij kijken dan een snelle dip met richten en schieten.

Het vergt een aanzienlijke inspanning en investering om het te laten werken. Door deze uitdagende fotografische ervaring te navigeren en onder de knie te krijgen, kun je al snel prachtige onderwaterfoto’s laten zien.

Als je graag een duik wilt nemen, navigeer dan naar onze onderwaterfotografie tips voor een korte samenvatting van de belangrijkste adviezen.

Wil je een cursus volgen of de juiste apparatuur kopen? Kijk dan in de webshop van Vette Foto.

Soorten onderwaterfotografie

Onderwaterfotografen kunnen zich specialiseren in een aantal verschillende genres bij het fotograferen van het leven in de zee, de omgeving waarin ze leven of onderwaterfoto’s in het algemeen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten onderwaterfoto’s:

Macro

Het maken van macrofotografie onder water kan net zo uitdagend en lonend zijn als het fotograferen aan de oppervlakte.

Onderwater modefotografie

Bij deze fascinerende stijl van onderwaterfotografie is er sprake van een fotomodel dat in een watermassa drijft of zwemt.

Het model draagt vaak een zwempak of een andere vorm van kleding die normaal gesproken niet onder water wordt gedragen.

Het water trekt aan de stof en verspreidt het haar van het model op een etherische manier, wat prachtige onderwaterfoto’s kan opleveren. ​

Landschaps- en groothoekopnamen

Dit is een van de meest populaire vormen van onderwaterfotografie, omdat de beelden boordevol verhalen en verwondering zitten.

Deze opnamen omvatten over het algemeen brede onderwaterscènes – vastgelegd met een groothoeklens – en tonen uitstulpingen, kraaltjes en zelfs scheepswrakken.

Boven/onder afbeeldingen

Je hebt vast wel eens beelden gezien waarbij de helft van het tafereel zich onder water bevindt en de andere helft boven.

Over/under-beelden zijn erg lastig om goed te krijgen vanwege waterdruppels op de ‘boven’-helft van de lens. Bovendien is het lastig om de scène bloot te leggen aan zowel de heldere lucht als de donkere zee.

Dieren in het wild

De oceanen en waterwegen van de wereld wemelen van de wilde dieren en een groot deel ervan krijgen we nooit te zien.

Waterdieren kunnen echter op een dramatische en elegante manier worden gefotografeerd. Tropische vissen, walvishaaien en zeehonden zijn ideale onderwerpen voor een onderwaterfoto.

Technisch/Wetenschappelijk/Enquête

De meeste onderwaterfotografie wordt voor het plezier uitgevoerd, maar sommige stijlen zijn serieuzer van aard.

Onderwaterfotografie kan worden gebruikt om onder meer technische, wetenschappelijke en landmeetkundige redenen. Dit soort werk is vooral essentieel bij het documenteren van de gevolgen van klimaatverandering.

Onderwater dronefotografie

Het is absoluut een niche-activiteit, maar desalniettemin steeds populairder: gespecialiseerde onderwaterdrones worden vastgemaakt aan een afstandsbediening, zodat foto’s en video’s kunnen worden gemaakt op een diepte van maximaal 100 meter.

Zie onze gids: Zijn onderwaterdrones de moeite waard?

Hoeveel geld verdient een onderwaterfotograaf?

Het uitwerken van het verdienpotentieel van een onderwaterfotograaf is lastig.

Voor degenen die over duikvaardigheden en -kwalificaties beschikken, kunt u overwegen zich in een subcategorie te specialiseren.

Het kan een lonende keuze zijn om onderwaterfotograaf te zijn (als nevenactiviteit bij het duiken) voor een onderzoeksbureau. Uw opdracht kan bijvoorbeeld zijn om beelden vast te leggen voor de bouw van een diepzeebooreiland. ​

U kunt ook voor een puur artistieke benadering kiezen en macro- of schilderachtige onderwaterfoto’s maken om deze vervolgens als stockfotografie te verkopen. Deze afbeeldingen kunnen worden gebruikt in gedrukte en online publicaties, zoals degene die u nu leest.

Uw beste werk kan door een galerie worden gekocht of u kunt een tentoonstelling met foto’s te koop houden.

Mensen met een band met de oceaan of lokale waterwegen zijn bereid geld uit te geven aan afbeeldingen voor hun huizen en werkplekken.

Als ruwe schatting onthulde Marine Insight in 2011 dat een professionele fotograaf die onderwaterbeelden maakt, voor zijn werk tussen de € 35.000 en € 60.000 kon verwachten.

Grondbeginselen van onderwaterfotografie

Het is essentieel om erop te wijzen dat hoewel iedereen een onderwatercamera kan kopen en een duik kan nemen, je een aantal belangrijke vaardigheden nodig hebt om echt aan de slag te gaan in het genre.

Voor ondiep werk moet je op zijn minst goede zwemvaardigheden hebben en enige ervaring met snorkelen. ​

Voor degenen die dieper water in willen of zelfs verder de zee op willen, heb je iets meer nodig dan een goede camera.

Het is van cruciaal belang voor uw veiligheid om eerst te investeren in duiktraining en adequate uitrusting. Dit moet gebeuren voordat u overweegt een onderwatercamera te kopen of een voet in de oceaan te zetten.

Naast het kennen van de vaardigheden van de beste duikers, zijn er nog enkele andere fundamentele zaken die betrokken zijn bij het plannen van een onderwaterfotografie-ervaring. ​

Het is verrassend hoe donker het onder water kan worden

Hoe helderder het water, hoe beter zicht je zult hebben en hoe meer licht er van het oppervlak naar beneden filtert. Zout water is vaak het beste, evenals de behoefte aan kalm water, zodat de grondelementen niet worden omgewoeld.

Het is van cruciaal belang om te weten hoe verschillend oppervlaktewater kan zijn op verschillende diepten. Stromingen kunnen snel en bedrieglijk zijn en lastig om mee te werken bij het fotograferen van over-/onderschoten.

Gebruik lokale weerbronnen om de getijden en stromingen te begrijpen.

De onderwaterwereld is de thuisbasis van enkele van de meest gevreesde wezens op aarde. Dat is een van de redenen waarom onderzoek zo belangrijk is.

Het plannen van een duiktrip

Persoonlijk weet ik niet wat iemand dwingt om opzettelijk op zoek te gaan naar haaien. Hoe dan ook, je moet onderzoek doen naar welke soorten je waarschijnlijk tegenkomt tijdens je duiktrips.

Bedenk bovendien hoe u daadwerkelijk ontmoetingen met onverwacht zeeleven kunt beheren. En vergeet niet dat sommige gevaren onder de voeten kunnen liggen of de vorm kunnen aannemen van schelpen en koraal.

Net als bij natuurfotografie op het land, moet u ervoor zorgen dat u de natuurlijke omgeving niet beïnvloedt. Houd een respectvolle afstand en verstoor een leefgebied niet.

Doe bovenal onderzoek naar het milieu, de bewoners en hoe u deze kunt beheren.

Vervolgens: hoe u uw camera op de juiste manier bedient. Als je eenmaal een camera in een onderwaterhuis hebt geplaatst en duikhandschoenen hebt aangetrokken, is het onmogelijk om sommige instellingen te wijzigen.

Neem dus de tijd om eerst uw camera instellingen te herstellen. ​

Het laatste fundamentele element is begrijpen waar en wanneer je moet duiken en optimale foto’s moet maken. Je hebt daar beneden zoveel mogelijk licht nodig, dus als je ’s middags fotografeert, worden je onderwerpen verlicht. Als dat niet het geval is, heb je extra verlichting nodig.

Na al het bovenstaande is het eindelijk oké om met een echte camera het water in te gaan! Uiteindelijk is het belangrijkste bij onderwaterfotografie het kennen van je grenzen.

Welke uitrusting heb je nodig voor onderwaterfotografie?

Naast de veiligheidsuitrusting die nodig is voor duiken en snorkelen, heb je ook een aantal essentiële fotografiespullen nodig om die verbluffende foto te maken. ​

Zoals bij elk fotografiegenre blijven de basisprincipes ongewijzigd: camera, lenzen en verlichting. Je hebt ook een onderwaterhuis nodig als je serieus wilt meedoen met de andere succesvolle onderwaterfotografen.

Camera

Als je enige tijd op onze site hebt doorgebracht, zul je gemerkt hebben dat er een enorm scala aan camera’s beschikbaar is voor beginners en professionals.

Als het echter om onderwaterfotografie gaat, heb je iets nodig dat iets meer is dan spatwaterdicht. Hoewel sommige eenvoudige richt-en-schietcamera’s beweren geschikt te zijn voor onderwaterfotografie, kun je beter in een speciale kit investeren.

Opnamen maken aan de oppervlakte is heel anders dan fotograferen onder water. Om te beginnen is het ingewikkeld om onder water instellingen te kunnen wijzigen en de camera te kunnen bedienen.

Een speciaal gebouwde onderwatercamera zoals de Olympus Tough TG-6 is ideaal. Hij is waterdicht tot 15 meter (50 voet) en gaat dieper met de extra waterdichte behuizing.

De bedieningselementen zijn ontworpen met de duiker in gedachten, omdat ze gemakkelijker te manipuleren zijn. En als je je wilt verdiepen in onderwatervideo, kun je opnemen in 4K en Full HD.

De meeste professionele onderwaterfotografen zullen kiezen voor een DSLR of spiegelloze camera’s. Deze hebben over het algemeen veel betere prestaties bij weinig licht en focus, wat resulteert in helderdere en scherpere beelden op diepere diepten.

Maar als u een van deze camera’s gebruikt, moet u over een speciaal onderwaterhuis beschikken dat de druk aankan. Bovendien kunt u de zoeker niet gebruiken, zodat u vanaf het LCD-scherm aan de achterkant moet fotograferen.

Een uitstekende keuze is de Sony a7R Mark IV – een 60 MP full-frame spiegelloze camera, perfect voor onderwaterwerk. Natuurlijk heeft het een lens en behuizing van goede kwaliteit nodig – die zullen we zo meteen bespreken.

Als je professioneel wilt worden, is het ook de moeite waard om een aantal speciale onderwatercamera’s te overwegen, hoewel deze behoorlijk duur kunnen zijn. Voordat we verder gaan met lenskeuzes, laten we eerst even kijken naar de beste camera-instellingen:

Diafragma

Om alle elementen van een scène volledig scherp vast te leggen, heb je een diafragma van ongeveer f/8 nodig. Als je meer licht wilt binnenlaten en een sterke onderwerpscheiding wilt verkrijgen, ga je voor f/2.8 tot f/4.

Sluitertijd

Ongeacht of u zich aan de oppervlakte of diep onder water bevindt, u bent voortdurend in beweging. Je hebt een snellere sluitertijd nodig en ik zou aanraden om rond de 1/250 te beginnen.

ISO

Het verhogen van de ISO om weinig licht onder water tegen te gaan, zal resulteren in beeldruis en kwaliteitsverlies. Probeer dit zo laag mogelijk te houden en investeer in plaats daarvan in extra verlichting.

Autofocus

Omdat er veel beweging is en uw onderwerpen waarschijnlijk pittig zijn, kunt u een continue AF- of trackingmodus gebruiken om de beeldscherpte te behouden.

Burst-modus

Het gebruik van de modus voor continu-opnamen zorgt ervoor dat je minstens één geweldige foto van een haai maakt vlak voordat hij je opeet. Omdat uw onderwerpen snel bewegen, kunt u uit een reeks opnamen de beste opname selecteren.​

Fotograferen in RAW

De belangrijkste instellingen zijn om in RAW te fotograferen. Op deze manier worden alle beeldgegevens door de sensor vastgelegd voor nabewerking. Hoe meer gegevens, hoe groter de kans dat u details uit over- en onderbelichte gebieden haalt.

Lenzen

Als je met een DSLR of spiegelloze camera fotografeert, heb je een camera lens van goede kwaliteit nodig voor onderwaterfotografie. Een van de belangrijkste overwegingen is het diafragma van de lens.

Hoe groter het diafragma, hoe meer licht door de lens kan passeren en de beeldsensor kan raken. Bovendien resulteert fotograferen met een groot diafragma in een prachtige scheiding van onderwerpen.

Als je macrobeelden maakt, heb je een macrolens nodig die bij je camera en het onderwaterhuis past.

Macrolenzen met een verhouding van 1:1 zijn het beste, omdat u er zeker van bent dat u alle verbazingwekkende details van uw onderwerp vastlegt. Bovendien geeft een langere macrolens u iets meer werkafstand tussen u en het onderwerp.

Wat betreft algemene onderwaterfotografie, zoals het vastleggen van scènes en dieren in het wild, is een algemene groothoeklens ideaal.

Niets te breed, want uw afbeeldingen zullen vervormde onderwerpen hebben. Met een geschikte groothoeklens kun je voldoende van het onderwerp en de achtergrond vastleggen om een unieke compositie te vormen.

Zoiets als een 24mm f/1.4 wordt vaak beschouwd als de beste lens voor onderwaterfotografie, al kan een zoom ook flexibel zijn – zoiets als de Sony FE 16-35mm f/4 die goed werkt op de eerder genoemde Sony a7R Mark IV.

Omdat het een korte zoomlens is, is er zowel een groothoeklens voor grotere scènes als een klein zoombereik voor meer gecomprimeerde composities. Bovendien zorgt een f/4 voor een voldoende groot diafragma zonder een te fijn brandpuntsvlak te creëren.

Onderwaterbehuizingen

Als je een klein fortuin hebt uitgegeven aan een camera en lens, of de uitrusting wilt gebruiken die je al hebt, moet je deze droog houden.

Zoals de meeste camera accessoires zijn onderwaterhuizen verkrijgbaar in verschillende stijlen en van verschillende fabrikanten. Ik zou altijd aanraden om voor het beste merk en model te gaan – doe je onderzoek.

Zorg ervoor dat de behuizing speciaal is ontworpen voor uw camera en lens en controleer ook de diepteclassificatie. De behuizing moet niet alleen je spullen droog houden, maar ook toegang bieden tot essentiële camera- en lensbedieningen.

Knoppen en draaiknoppen die rechtstreeks communiceren met uw systeem terwijl ze zich in de behuizing bevinden, zijn een must. Ikelite biedt een geweldige set betrouwbare onderwaterhuizen voor digitale camera’s.

Ze zijn een bedrijf dat precisie uitrusting voor onderwaterfotografie produceert, inclusief behuizingen, verlichting en nog veel meer.

Terugkomend op ons Sony-cameravoorbeeld: Ikelite maakt de 200DL onderwaterbehuizing voor Sony Alpha a7R IV. Bovendien bieden ze speciaal voor deze behuizing een reeks accessoires om uw ervaring te optimaliseren. ​

Verlichting

De laatste overweging voor de uitrusting is extra verlichting. Houd er rekening mee dat, hoewel het aan de oppervlakte volledig daglicht kan zijn, het licht begint te vervagen zodra u het water ingaat.

Hoe dieper je gaat, hoe donkerder het wordt, zodat je niet meer op natuurlijk licht kunt vertrouwen zoals aan de oppervlakte. Voor ongelooflijke onderwateropnamen tussen de koraalriffen heb je extra verlichting nodig.

Gelukkig is er een reeks verlichtingssets beschikbaar, speciaal voor onderwaterfotografie. U kunt de ingebouwde flitser of het LED-paneel van uw camera gebruiken, maar hierdoor kunnen waterdeeltjes gaan flitsen en uw beeld verpesten.

De beste oplossing is om verlichting aan te schaffen die buiten de behuizing zit.

Deze lampen kunnen flitsers zijn of zelfs constante lichtbronnen die ook waterdicht zijn, door uw camera worden geactiveerd en op de behuizing worden aangesloten.

Zodra u uw kit in elkaar heeft gezet, moet u de tijd nemen om hem uit het water te leren kennen. Eigenlijk wil je het achterstevoren weten en bijna geblinddoekt kunnen besturen.​

Houd er rekening mee dat het onder water donker is en dat u een groot masker en een ademhalingsapparaat draagt – fotograferen is al ingewikkeld genoeg zonder te proberen uw instellingen te bepalen.

Wil je beginnen met onderwaterfotografie?

Je bent altijd welkom bij Vette Foto voor een cursus onderwaterfotografie. Daarnaast kun je alle materialen in onze webshop kopen of een ervaren onderwaterfotograaf huren!

Share This Story, Choose Your Platform!