Voedselfotografie

Restaurants gedijen dankzij opvallende voedselfotografie. Ervoor zorgen dat foto’s van uw menu-items voldoen aan de verwachtingen van de klant, is cruciaal voor succes. En het beste van alles?

Verbluffende beelden zijn haalbaar zonder professionele hulp of dure apparatuur. Ontdek onze 20 foodfotografie tips voor restaurants waarmee u uw bedrijf kunt laten opvallen. ​

Je kunt bij Vette Foto een fotografie cursus volgen, een camera kopen of een professionele voedselfotograaf inhuren. Dit laatste kun je doen via ons contactformulier.

Wat is voedselfotografie?

Bij voedselfotografie gaat het om het vastleggen van visueel aantrekkelijke beelden van eten en drinken, waarbij de texturen, kleuren en presentatie ervan worden benadrukt.

Een voedselfoto wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals advertenties, menu’s, kookboeken, sociale media en foodblogs, om kijkers te verleiden en culinaire creaties onder de aandacht te brengen.

Waarom is voedsel fotografie belangrijk voor restaurants?

Voedselfotografie is essentieel voor restaurants, omdat het de perceptie en beslissingen van klanten aanzienlijk kan beïnvloeden. Met andere woorden: het maken van kwaliteitsfoto’s van voedsel is bedoeld om de omzet in uw restaurant te verhogen.

 • Volgens het onderzoek van Vette Foto geeft 75% van de consumenten aan dat de foto’s die ze op de website van een restaurant zien, van invloed zijn op hun beslissing om daar te gaan dineren.
 • Uit het onderzoek van www.adviesnederland.nl blijkt dat restaurants die voedselfoto’s van hoge kwaliteit op hun menukaart hebben, gemiddeld een omzetstijging van 30% zien vergeleken met restaurants zonder foto’s.
 • Een onderzoek van een bekende Nederlandse universiteit blijkt dat wanneer een foto bij een menu-item hoort, dit de omzet met 6,5% kan verhogen.

Kortom, het laten fotograferen van voedsel zorgt direct voor een omzetstijging!

Wat maakt een voedsel foto goed?

Mooie voedselfoto’s moeten de beste aspecten van je gerechten laten zien en er heerlijk uit laten zien. Als het beeld van uw eten u niet doet watertanden, probeer het dan opnieuw.

Bekijk onze voedselfotografie tips in dit artikel en leer wat je nodig hebt om een professionele foodfotograaf te worden.

De meest voorkomende fouten bij het maken van voedselfoto’s zijn: ​

 • Foto’s zijn wazig – Probeer te fotograferen met een mobiel of camerastatief, of gebruik de standaard bij voedselfotografie om het frame stabiel te houden.
 • Kleuren zien er niet goed uit – als uw kleuren er niet echt uitzien, probeer dan de witbalans te corrigeren tijdens het bewerken en probeer zoveel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken. Dit zal u helpen uw foto’s levendiger te maken.
 • Foto’s “knallen” niet: als u voedsel fotografeert, identificeer dan wat uw afbeeldingen mogelijk missen. Soms kunnen een paar kleine aanpassingen een groot verschil maken. Het kan zijn dat je niet genoeg licht hebt, of dat je lichtbron te ver weg is.
 • De foto’s zijn niet visueel consistent – Als u een verzameling foto’s van uw menu-items heeft, moet u eraan denken om ze visueel consistent te maken, wat betekent dat ze een vergelijkbare hoek, karakter of achtergrond moeten hebben. Dit maakt de menukaart van het restaurant leesbaarder en uitnodigender voor de kijker.

20 tips voor voedselfotografie

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn eten er goed uitziet op foto’s? Er zijn talloze methoden om de uitstraling van uw eten op foto’s te verbeteren.

We hebben een lijst samengesteld met twintig tips voor voedselfotografie, waarmee u ervoor kunt zorgen dat de gerechten van uw restaurant er aantrekkelijk en aantrekkelijk uitzien voor uw klanten.

Bekijk hieronder onze voedselfotografie trucs:

1. Natuurlijk licht is essentieel (vermijd flitsen)

Vergeet niet dat het gebruik van natuurlijk licht de basisregel is van voedselfotografie. Hoewel natuurlijk licht aantrekkelijk is, mag u uw voedsel niet op een plek met fel zonlicht plaatsen.

Direct zonlicht resulteert vaak in harde, prominente donkere schaduwen en zorgt ervoor dat wit en lichte tinten te helder worden, waardoor hun kenmerkende textuur en vorm verloren gaat.

Als je geen natuurlijk licht hebt, kun je ook kunstlicht gebruiken, maar zorg ervoor dat dit een zacht licht creëert.

Het kunstlicht is regelbaar, waardoor u zelf bepaalt hoeveel licht er wordt gebruikt en de warmte. Bij het fotograferen van voedsel gaat het erom dat je licht in je voordeel gebruikt.

2. Voeg een beetje olie toe of besproei het voer met water

Professionele makers van voedselfotografie voegen vaak een vleugje olie toe of besproeien het voedsel met water. Deze truc zorgt ervoor dat uw afbeeldingen eruit springen en dat uw eten er aantrekkelijker uitziet voor de klant.

Het vergt wat experimenteren, maar zodra je het perfecte gerecht hebt samengesteld en olie of water hebt aangebracht, ben je klaar om uitzonderlijke foto’s te maken.

3. Varieer met de opstelling van verschillende gerechten

Zorg ervoor dat u uw gerechten niet steeds op dezelfde manier rangschikt. Varieer in plaats daarvan de opstelling om variatie en visuele interesse aan uw voedselfotografie toe te voegen.

Maak je niet al te veel zorgen over waar elk deel van het gerecht naartoe gaat. Zorg ervoor dat het er mooi en natuurlijk uitziet.

4. Experimenteer met scherptediepte

Scherptediepte verwijst naar het afstandsbereik binnen een foto waarbij objecten er scherp en scherp uitzien. Het diafragma, de brandpuntsafstand en de afstand tussen de camera en het onderwerp bepalen dit.

In de fotografie heeft een kleine scherptediepte een klein scherpstelgebied, meestal gebruikt om een onscherpe achtergrond te creëren en de aandacht op het hoofdonderwerp te vestigen.

Omgekeerd heeft een grote scherptediepte een groter scherpstelgebied, waardoor meer details op de achtergrond en voorgrond worden vastgelegd, wat vaak wordt gebruikt in landschapsfotografie.

Door de scherptediepte te manipuleren, kunnen fotografen het onderwerp benadrukken en een gewenste sfeer of effect in het beeld creëren.

Probeer close-upfoto’s te maken waarbij de focus op het voedsel ligt terwijl de achtergrond wazig is. Het kan nuttig zijn als het erom gaat interessante texturen meer te laten opvallen.

Dit werkt prima voor gerechten als pasta en veel professionele foodfotografen gebruiken veel scherptediepte in hun foto’s. ​

5. Denk aan de regel van derden

Dit is een basiscompositierichtlijn in fotografie en beeldende kunst. Hierbij wordt een beeld in negen gelijke delen verdeeld door twee op gelijke afstanden geplaatste horizontale lijnen en twee op gelijke afstanden geplaatste verticale lijnen voor te stellen.

De regel stelt voor om het hoofdonderwerp of de aandachtspunten langs deze lijnen of op de kruispunten ervan te plaatsen om een evenwichtige en visueel aantrekkelijke compositie te creëren.

Deze techniek resulteert vaak in een boeiender en dynamischer beeld dan het centreren van het onderwerp. Tijdens een shoot is het essentieel om te weten hoe de regel van derden werkt.

Dit zal je helpen om je foto’s beter tot hun recht te laten komen als het hoofdonderwerp niet precies in het midden staat, maar eerder in een van de “derde delen” van de afbeelding is geplaatst.

6. Experimenteer met verschillende fotohoeken

Probeer foto’s vanuit verschillende hoeken te maken. Concentreer u op het deel van het gerecht dat u wilt benadrukken. Een broodje of een burger kan er bijvoorbeeld het smakelijkst uitzien als hij wordt gehalveerd en vanaf de zijkant wordt gefotografeerd.

Wat salades betreft: maak foto’s van bovenaf met behulp van de flat-lay-methode, omdat de gedetailleerde indeling van de verschillende ingrediënten het beste wordt weergegeven.

7. Verwerk ingrediënten uit het gerecht als rekwisieten

Dit geeft u context en visuele interesse en benadrukt de versheid en kwaliteit van de componenten die worden gebruikt om de maaltijd te bereiden.

Fotografeer voedsel zoals haver, bessen en noten, of haal een van je boterhammen uit elkaar om te laten zien wat er in gaat.

8. Trek geen aandacht van je hoofdgerecht

Zorg ervoor dat het hoofdonderwerp in je voedselfoto’s niet wordt overschaduwd.

Richt in plaats daarvan uw ruimte in, concentreer u op het gerecht en gebruik eenvoudige, complementaire achtergronden en rekwisieten om de visuele aantrekkingskracht te vergroten zonder de aandacht van het eten af te leiden.

Werk met rekwisieten die bij uw hoofdgerecht passen.

9. Zorg ervoor dat je borden brandschoon zijn

Dit klinkt misschien belachelijk, maar een vies bord, glas of tafelkleed kan je foto verpesten. Controleer dus uw platen voordat u gaat fotograferen en zorg ervoor dat ze schoon zijn.

Net als bij uw borden helpt het ook om de tafel op vlekken te controleren.

10. Zorg voor een opgeruimde achtergrond

Een andere truc voor het maken van geweldige foodfoto’s is het handhaven van een duidelijke achtergrond om afleiding te voorkomen.

Mogelijk moet u bijvoorbeeld de tafel opruimen en ervoor zorgen dat de achtergrond de aandacht niet van het gerecht afleidt. De beste voedselachtergronden zijn donkere, lichte en houten oppervlakken.

11. Overweeg om beweging op te nemen

Introduceer beweging wanneer het passend en gepast is. Het moet natuurlijk aanvoelen. Op de foto kun je bijvoorbeeld laten zien dat je een drankje inschenkt of het dessert bestrooit met poedersuiker.

12. Laat uw restaurantontwerp zien

Een van de belangrijkste tips voor foodfotografie is het laten zien van je werk. Dit heeft uiteraard invloed op de naamsbekendheid van uw restaurant onder de klanten.

U kunt delen van het ontwerp van uw restaurant opnemen in uw voedselfoto’s, zodat klanten de decoraties kunnen zien en de sfeer kunnen voelen.

13. Versier je gerechten

Overweeg bij het maken van voedselfoto’s om decoraties in verschillende kleuren te gebruiken die opvallen op het voedsel.

Vergeet niet dat felle kleuren zoals groen (peterselie, bieslook), rood (aardbeien, chili) en wit (mozzarella, room) goed werken. Denk na over kleuren die goed bij elkaar passen. ​

14. Denk na over de compositie. Gebruik lijnen en lagen voor voedselfoto’s ​

We noemden al het belang van het decoreren van voedselfoto’s, het gebruik van rekwisieten en het niet afleiden van de aandacht van de klant van het hoofdgerecht. Hier komt de mogelijkheid om lijnen en lagen te gebruiken.

Je kunt je rekwisieten ordenen met lijnen en lagen om de aandacht van de kijker naar het hoofdgerecht te leiden: jouw fotoheld. Op deze manier leiden de rekwisieten niet af, maar dragen ze bij aan het totaalbeeld.

15. Gebruik verse ingrediënten

Maak altijd foto’s van voedsel als het warm en vers gekookt is. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens het kookproces foto’s te maken. Sla, salade enz. moet u eerst een paar minuten in koud water leggen voordat u een foto maakt, zodat ze er vers uitzien.

16. Gebruik realistische en smakelijke kleuren

Een andere tip voor foodfotografie is het gebruik van authentieke en heerlijke kleuren. Dit helpt een gevoel van frisheid op te roepen en verleidt kijkers om het gerecht te proberen.

Gebruik echter niet te veel felle kleuren, omdat dit overweldigend kan zijn. Kies in plaats daarvan voor minder afleidende kleuren in tafelkleden of couverts.

Een wit bord is bijvoorbeeld beter dan een kleurrijk bord om de aandacht op uw hoofdgerecht te vestigen.

17. Gebruik niet te veel voedsel voor het opdienen

Hier geldt de bekende regel ‘Less is more’. Misschien wil je het bord vullen met eten, maar op de camera ziet dit er niet altijd goed uit.

Als de plaat te vol is, kan het voor kijkers moeilijk worden om zich op essentiële elementen te concentreren.

Vergeet niet om voldoende ruimte op het bord vrij te laten voor het publiek. Eén van de tips voor foodfotografie gaat over het focussen op eenvoud.

18. Maak close-ups en opnamen op afstand

Terwijl u verschillende hoeken, composities, rekwisieten en achtergronden voor uw restaurantfoto’s onderzoekt, kunt u overwegen om met verschillende opnameafstanden te experimenteren.

Je kunt zowel close-ups als opnamen op afstand maken.

Overweeg om een close-upfoto te maken als uw gerecht een aantal spannende kenmerken of elementen heeft die u wilt benadrukken. Wees niet bang om te experimenteren!

19. Bewerk uw foto’s

Om uw voedselfoto’s te verbeteren, kunt u het volgende overwegen:

 • Het beeld verscherpen om details en texturen te benadrukken.
 • De witbalans corrigeren om nauwkeurige en aantrekkelijke kleuren te garanderen.
 • Pas de helderheid en het contrast aan om een gebalanceerd en opvallend beeld te creëren.
 • Toenemende verzadiging om de levendigheid en intensiteit van kleuren naar voren te brengen.

U kunt dergelijke wijzigingen aanbrengen met behulp van fotoverwerkingsprogramma’s. ​

20. Wees niet bang om creatief te worden!

Probeer verschillende composities en experimenteer met rekwisieten, lijnen en lagen. Fotografeer vanuit verschillende hoeken en geniet van het proces. Vergeet niet dat foodfotografie een kunst is. Laat je fantasie je niet beperken.

Ik heb foto’s gemaakt van het eten. Wat is het volgende?

Het maken van mooie foto’s van het eten en het restaurant maakt geen verschil als uw klanten ze niet zien. Hier zijn 6 manieren om ze te gebruiken:

 • Voeg de foto’s toe aan uw menu, zowel online als gedrukt, om potentiële klanten een idee te geven van wat ze kunnen verwachten.
 • Update uw restaurantwebsite met nieuwe foto’s om uw gerechten te laten zien en een uitnodigende sfeer te creëren. U kunt een galerij maken en de startpagina bijwerken om de foto’s vanaf het begin te laten zien. Als u geen restaurantwebsite heeft, kunt u deze zelf met Internet Nederland bouwen door te beginnen met restaurantsjablonen.
 • Deel de afbeeldingen op sociale-mediaplatforms om met uw volgers in contact te komen en nieuwe klanten aan te trekken. Vergeet niet hashtags zoals #voedselfotografie te plaatsen om je berichten beter zichtbaar te maken
 • Gebruik de afbeeldingen in promotiemateriaal, zoals flyers, brochures of posters, om de aandacht van voorbijgangers te trekken.
 • Toon de afbeeldingen in uw restaurant om een aantrekkelijke en samenhangende visuele ervaring voor dineergasten te creëren.
 • Verzend de foto’s naar online beoordelingssites en voedselapps om de online aanwezigheid en reputatie van uw restaurant te verbeteren.

Belangrijkste leerpunten

 • Goede foodfoto’s zijn bedoeld om de omzet in jouw restaurant met 6,5% tot 30% te verhogen
 • Voedselfotografie wordt gebruikt voor reclame, menukaarten, kookboeken, sociale media en blogs
 • Vergeet niet dat natuurlijk licht essentieel is
 • U kunt restaurantfoto’s en voedselfoto’s gebruiken op uw restaurantwebsite, menukaart en sociale mediakanalen
 • Alle foto’s van uw restaurant zijn beter dan geen. Als u geen uitstekende foto’s kunt maken, neem dan gewoon wat u kunt. U kunt er ook voor kiezen om een fotograaf in te huren.

De beste camera voor voedselfotografie

Bij Vette Foto kun je niet alleen een cursus volgen maar ook de juiste camera kopen voor voedselfotografie. Liever een professional inhuren? Vraag dan een offerte aan!

Share This Story, Choose Your Platform!