Kunstfotografie

Kunstfotografie is een van die kunstgebieden die meer nadruk legt op de inhoud, het verhaal en de emoties van het beeld dan op het technische aspect. Het maken van pure foto’s (zoals sommige kunstenaars dat noemen) is een persoonlijke reis en vereist meer planning en geduld.

Kunstfoto’s komen niet alleen voor als actiefoto’s; ze zijn over het algemeen meer samengesteld en ontworpen door de fotograaf. Aan het einde van deze tutorial ben je zo goed voorbereid dat je dacht dat dit een diepgaande online cursus over kunstfotografie was!

Je kunt bij Vette Foto een cursus voor fotografie volgen en alle benodigde camera’s en materialen kopen onze online webshop.

Wil je onze kunstfotograaf inhuren? Contact ons dan.

Wat is kunstfotografie?

Kunstfotografen combineren het maken van foto’s en het conceptuele denken achter de inhoud als een geheel proces.

Het is een kans voor de fotograaf om persoonlijker te worden door gevoelens, situaties, herinneringen en ideeën uit te drukken via de onderwerpen in de scène.

Gegeven het feit dat alle goede kunst fotografen ernaar moeten streven een stukje van zichzelf op te roepen in elke foto die ze maken en dat hun beelden een reactie bij hun publiek moeten veroorzaken – kunnen niet alle foto’s ‘beeldende kunst’ zijn?

Welnu, de lijnen zijn vaag, ja, en beeldende kunstfotografie kan zich over een paar verschillende genres uitstrekken en uiteindelijk is het subjectief over wat als beeldende kunst wordt geclassificeerd.

Maar tijdens deze tutorial over beeldende kunstfotografie zullen we de principes, benaderingen en denkwijzen beschrijven die de basis vormen voor een voor de hand liggende kunstfoto.

De concepten lijken van verschillende plekken te komen en het eindresultaat is vaak anders. Zelfs als de processen hetzelfde zijn.

Wat maakt een foto ‘kunst’?

Dit is waarschijnlijk het meest controversiële deel van onze tutorial over beeldende kunstfotografie, aangezien het antwoord op de vraag ‘wat maakt fotografie kunst?’ een miljoen verschillende antwoorden zal opleveren.

Iedereen ziet schoonheid op verschillende plaatsen, of je nu fotograaf bent of niet. Daarom is de fotografiedefinitie van ‘kunst’ een beetje vaag. Fotografen zijn soms wat meer op de hoogte van het vinden van interesse en schoonheid in situaties die anders door anderen over het hoofd worden gezien.

Het is die creatieve interpretatie van de scène die de scheiding tussen momentopname en kunstwerk initieert. Beeldende kunstfotografie moet net zo zorgvuldig worden gemaakt als een schilderij.

De resulterende afbeeldingen worden niet in een kort moment als een alledaagse foto gemaakt. In plaats daarvan vereisen ze veel grondwerk bij het plannen van de boodschap, details en relaties binnen de algehele compositie.

Sommige kunstfoto’s worden samen met andere als fotoserie samengesteld; het kan zijn dat het geen op zichzelf staande foto is. Deze definities van kunstfotografie klinken misschien vaag, maar dat komt omdat de betekenis van kunst zelf altijd verandert en evolueert.

Hopelijk zullen de begeleidende afbeeldingen in deze tutorial over beeldende kunstfotografie meer begrip en ideeën opleveren.

Uiteindelijk is het belangrijkste doel van kunstfotografie niet het demonstreren van je technische cameravaardigheden. In plaats daarvan is het een kans om een idee, emotie of boodschap uit te drukken.

Dit kan persoonlijk, sociaal, politiek of fictief zijn. Eén ding weten we zeker; kunstfoto’s zijn geen momentopnamen.

Elke kunstfoto brengt veel planning met zich mee. Tussen de compositie, details en betekenis worden deze beelden net zo zorgvuldig gecreëerd als een schilderij. Zo hebben wij laatst een renovlies behang foto gemaakt die viraal ging.

Is mijn fotografie kunst?

Er zijn een paar vragen die je jezelf moet stellen als je denkt: ‘is mijn fotografie kunst?’

 • Wat vind ik van deze foto?
 • Zou ik deze foto missen als hij voor altijd verloren zou gaan?
 • Hoeveel herinner ik me van het moment dat ik deze foto maakte?
 • Is het verhaal van de foto duidelijk voor vreemden?

Als je deze gedetailleerd kunt beantwoorden, is de kans groot dat je een aantal diepgaande en betekenisvolle beelden voor je hebt. Maar verwacht niet dat al uw foto’s onder deze categorie vallen. Er zit een finesse in het maken van beeldende kunst.

Als u merkt dat u tijd besteedt aan het overtuigen of uitleggen aan anderen van de artistieke waarde van uw foto’s, is de kans groot dat het beeld voldoende verfijnd is. Vergeet niet hoe rommelige achtergronden en afleidende elementen een opname verpesten.

Voor wie is kunstfotografie bedoeld?

Iedereen kan een kunstfotograaf zijn; er zijn geen harde en snelle regels over. Je hebt geen kwalificatie nodig om een professionele kunstfotograaf te worden, maar het is raadzaam om tijd te besteden aan het bestuderen van de kunst, zodat het een natuurlijke aanpak wordt.

Hoewel je geen certificaat nodig hebt om te zeggen dat je een beeldend kunstenaar bent, zul je merken dat sommige persoonlijkheden daar beter bij passen dan andere.

Digitale fotografiekunst vereist veel meer tijd en toewijding in de planningsfase. Beschouw het meer als een schilderij of een beeldhouwwerk – u kunt schetsen maken, proefopnamen maken en een heleboel ideeën opschrijven voordat u de camera zelfs maar aanzet.

Sommige kunstfotografen kunnen gedurende een aantal dagen of weken meerdere pogingen ondernemen om dezelfde opname te maken – het is niet een moment waarop alles samenkomt.

Hoe word je een kunstfotograaf?

Als je een kunstfotograaf wilt worden, moet je naar plaatsen gaan waarvan je weet dat ze je kunnen helpen bij het maken van afbeeldingen. Dit kunnen plaatsen zijn die buiten uw comfortzone liggen en ver van huis zijn.

Kunst zal je naar deze gebieden duwen, omdat niet alles digitaal opnieuw kan worden gemaakt in Photoshop. Als je in de juiste omgeving bent, kun je nadenken over het verhaal van de opname.

Dit kan emoties oproepen waar je bij het plannen niet aan had gedacht en het is spannend om deze nieuwe beeldende kunstideeën de overhand te laten krijgen.

Je moet als art fotograaf bereid zijn een stap verder te gaan om je shots er authentiek en soms controversieel uit te laten zien, zonder al te veel in te houden.

Als je een druk werk- en gezinsleven hebt, kan het zijn dat je niet aan de eisen van de beeldende kunst kunt voldoen.

Hoewel het niet alleen een kunstvorm is voor jonge, zorgeloze fotografen, moet je wel flexibiliteit in je schema hebben om er voldoende tijd aan te besteden.

Bezoek een galerie voor beeldende kunstfotografie

Als je jezelf echt verder wilt onderdompelen en een dieper inzicht wilt krijgen in wat beeldende kunst definieert, dan raden we je aan een uitstapje te maken naar een kunstfotografie galerie.

Je kunt zien hoe de kunstenaar werkt, kijken naar de consistentie, en ook hoe het werk er allemaal uitziet als het in een tentoonstelling wordt samengesteld.

Door jezelf te omringen met kunst foto afdrukken kan je creatieve geest de consistente boodschap in de kunstvorm zien.

Denk na over;

 • Wat trekt uw aandacht?
 • Welk gevoel geeft u dit?
 • Welke elementen dragen bij aan dit gevoel en hoe?
 • Hoe ziet het kleurenpalet eruit? Kleurpsychologie is erg belangrijk bij kunstafdrukken voor fotografie.

Zoek naar kunstfotografie galerijen die het werk tentoonstellen of naar lokale kunstenaars. De kans is groot dat zij tijdens de tentoonstelling aanwezig zijn om mee te praten.

Als dat niet het geval is, kunt u mogelijk contactgegevens krijgen en online chatten over hun aanpak en denkwijze; en als je hun werk leuk genoeg vindt, vraag dan of ze kunstfotografie te koop hebben!

Jezelf omringen met goede voorbeelden van creatieve kunst gaat ook voorbij de muren van de galerie. Koop een goed kunstboek voor koffietafelfotografie en blader regelmatig door de afbeeldingen en verhalen.

Het hoeven niet alleen fotografen te zijn die je inspireren; schilders, sculpturen en films zijn geweldige bronnen van artistieke emotie.

8 Ideeën en technieken voor kunstfotografie

Laten we wat meer praktisch advies geven voor het maken van kunstfoto’s. We hebben een lijst met tips, fotoserie ideeën en technieken om te overwegen.

Houd er echter rekening mee dat het volgen van elk van deze tips niet meteen betekent dat uw foto als artistiek wordt beschouwd; het zijn slechts benaderingen en suggesties om u creatiever te laten denken als een kunstfotograaf. ​

1. Kies één onderwerp

Als het punt van je opname niet binnen een seconde duidelijk is voor je publiek, verlies je hun aandacht. Het is van cruciaal belang dat het hoofdonderwerp helder en duidelijk is.

Als het een stilleven opname is, overweeg dan om een effen zwarte of neutrale achtergrond te gebruiken om het onderwerp op de voorgrond te laten opvallen.

Als je onderwerp donker is, gebruik dan een lichtere achtergrond om het contrast te vergroten. Voor het mixen van een donker onderwerp met een donkere achtergrond is veel licht nodig om de twee goed van elkaar te scheiden.

2. Omgaan met creatieve fotografieblokken

Er zijn niet veel (of helemaal geen) fotografen die 24/7 boordevol ideeën zitten. Als ze dat zeggen, is dat waarschijnlijk alleen maar voor de show. Onze gedachten kunnen niet altijd op de maximale instellingen zijn gericht.

Het is goed om even rust te nemen. Als je een creatieve blokkade tegenkomt en een terugval in motivatie, laat het dan gebeuren, erken het en begin het op te lossen. Ga naar buiten, zonder camera, maak een wandeling en adem gewoon de lucht in.

Maak de balans op van wat er om je heen gebeurt en merk simpele dingen op, zoals de geluiden, kleuren, geuren en het gevoel van dingen.

Het kan zijn dat je erg gefrustreerd raakt omdat je je camera niet hebt meegenomen, maar dat zal alleen maar goed van pas komen voor de toekomst, omdat je wanhopig zult zijn om er weer met een beter gevoel achter te gaan staan.

3. Creëer beweging met een langzame sluitertijd

Kunst is sterk afhankelijk van emotie en in een stilstaand beeld kan het moeilijk zijn om een gevoel van drama te creëren dat iets in beweging brengt. Spelen met bewegingsonscherpte is een goede manier om beweging en energie te suggereren.

Vertraag om te beginnen uw sluitertijd tot ongeveer 1/15e en breng uw onderwerp in beweging.

Het kan een model zijn dat met zijn lange haar rondzwaait, het woeste water kalmeert of boomtakken die in de wind waaien. Hoe dan ook, het creëert een andere dimensie aan het beeld.

4. Wees creatief met compositie

Als je een saai onderwerp in het midden van het beeld plaatst, kan de kijker denken dat hij alles op deze foto heeft gezien en dat het niet nodig is om het verder te verkennen.

Alle achtergronddetails, die ook voor u van belang kunnen zijn, kunnen verloren gaan en het beeld wordt saai. Dat betekent niet dat je geen enkel onderwerp centraal moet stellen.

Het betekent alleen dat je moet nadenken over wat je onderwerp blokkeert: is het iets belangrijks? Als dit het geval is, schuift u het naar links of rechts. ​

5. Maak zwart-wit foto’s

Zwart-wit fotografie traint de geest om meer na te denken over vorm, textuur, patronen en hoe deze elementen in een scène met elkaar verbonden zijn.

Hoewel u kunstfoto’s in kleur kunt maken, krijgt u met een zwart-wit voorbeeld op uw camera een indruk van de vorm van de afbeelding en hoe de objecten samenwerken.

Zelfs bij kunstbloemen fotografie kun je in RAW fotograferen om een kleurenversie van de afbeelding te krijgen, maar gebruik je een zwart-witfilter om de opname op het scherm weer te geven.

6. Hoe u een artiestenverklaring schrijft

Voor sommigen klinkt dit misschien heel bloemrijk, maar het schrijven van een artiestenverklaring over je kunstfoto’s kan een zeer krachtige en nuttige techniek zijn.

We zeggen niet dat het een roman moet zijn die je herinnert aan je leven, precies wat de bedoeling is van dit ene specifieke stuk of fotoserie.

Zorg ervoor dat u tijdens het schrijven duidelijk de titel van het stuk vermeldt, wat het voor u betekent, wat u ertoe heeft aangezet het te maken en misschien zelfs hoe u het technisch gesproken hebt gedaan.

7. Gezichtsloze portretten voor beeldende kunstfotografie

Gezichtsloze portretten zijn perfect voor het maken van bijzondere kunstportretfotografie. Portretfotografie is niet eenvoudig om de timing van de beste expressie goed te krijgen, dus deze artistieke benadering maakt het veel leuker.

Portretfotografen praten doorgaans met hun onderwerpen om een bepaalde uitdrukking uit te lokken, maar in plaats daarvan is de beeldende kunstbenadering gericht op het volledig maskeren van het gezicht. Je kunt dit zelfs als zelfportret doen.

Het is een uitdaging om emotie te creëren zonder dat de mond en ogen zichtbaar zijn. Gebruik handen, hoofdposities en lichaamstaal om het gevoel van het onderwerp te suggereren.

Het is het beste om het met volwassenen te proberen; beeldende kinderfotografie biedt voldoende uitdagingen om je onderwerp stil te laten blijven!

Dit soort gezichtsloze portretten zet je aan het denken voorbij de voor de hand liggende connotaties van gezichtsuitdrukkingen en ontwikkelt verschillende ideeën over hoe iemand zich zou kunnen voelen op basis van andere factoren.

Deze beeldende kunsttechniek is met succes gebruikt in veel campagnes over geestelijke gezondheid en huiselijk geweld.

8. Deel portretideeën met uw model

Als je portretten maakt, is het goed om ze op de hoogte te brengen van wat je probeert te creëren.

Portretfotografie en kunstfotografie vereisen iets anders dan zelfs een ervaren model, dus zorg dat je van tevoren een aantal voorbeelden krijgt van wat je wilt maken en deel ze.

Praat over wat je voelt als je het idee ziet en dit zou hen moeten helpen dezelfde emotie via hun pose opnieuw te creëren. De fotoshoot zal enige tijd in beslag nemen en kan veel experimenteren met zich meebrengen.

10 tips voor kunstfotografie

Hier zijn onze 10 tips en ideeën om aan de slag te gaan met beeldende kunstfotografie;

 • Benader het niet als een momentopname, geef meer tijd aan je kunstwerk.
 • Plan uw ideeën vooraf: schets, schrijf of oefen uw opname voordat u de camera aanzet.
 • Creëer iets dat betekenisvol voor je is. Beeldende kunst kan controversieel en diepgaand zijn.
 • Gebruik welke camera je maar kunt krijgen, de technische aspecten zijn niet zo belangrijk als de inhoud.
 • Een overtuigender verhaal zal elk gebrek aan kennis op het gebied van cameravaardigheden tenietdoen.
 • Laat je inspireren en ga naar kunstfotografiegalerijen en tentoonstellingen.
 • Investeer in een aantal koffietafelkunstboeken om ideeën en technieken op te doen.
 • Neem een pauze en forceer geen inspiratie. Ga wandelen als je een creatieve blokkade tegenkomt.
 • Gebruik een zwart-witvoorbeeld op uw camera om na te denken over vormen en de relaties tussen objecten, zelfs als u de opname in kleur wilt. Maak RAW-opnamen.
 • Geniet ervan – kunstfoto’s zijn een ontspannen bezigheid, geen race naar de finish.

Een andere vorm van kunst is voedselfotografie. Ontdek hoe wij eten tot kunstobjecten omtoveren!

Koop de beste camera voor kunstfotografie

Buiten dat wij cursussen geven verkopen wij ook camera’s voor kunstfotografie. Ga naar onze webshop en maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding!

Share This Story, Choose Your Platform!