Architectuurfotografie

Of je nu je architectuurfotografie wilt verbeteren of het voor de eerste keer wilt proberen, deze gids vertelt je wat je moet weten.

Architectuurfotografie kent een lange geschiedenis. In feite is de oudste nog bestaande foto ter wereld, Uitzicht vanuit het raam op Le Gras, een voorbeeld van architectuurfotografie – en hij werd gemaakt in de jaren 1820!

Het medium is al die jaren populair gebleven, en dat is geen verrassing als je de betekenis van architectuur in ogenschouw neemt. Gebouwen doen veel meer dan ons onderdak bieden. Het zijn ook kunstwerken en duurzame culturele symbolen.

Gebouwfotografie is misschien eerst van start gegaan als een manier om gebouwen te documenteren, maar gaandeweg is het geëvolueerd naar zijn eigen diverse kunstvorm.

In deze gids leert u de basisprincipes van architectuurfotografie en krijgt u enkele tips voor architectuurfotografie, zodat u een uitstekend online architectuurportfolio kunt samenstellen.

Wil je beginnen met fotografie of zoek je een architectuurfotograaf? Bij Vette Foto kun je cursussen volgen en de juiste camera kopen. Ook het inhuren van een fotograaf kun je bij ons terecht.

Contact ons meteen voor meer informatie of prijzen.

Wat is architectuurfotografie?

Met architectuurfotografie (ook wel gebouwfotografie of structuurfotografie genoemd) wordt doorgaans fotografie bedoeld waarbij gebouwen centraal staan. Het kan gaan om het fotograferen van de buitenkant en het interieur van gebouwen, maar ook van bruggen, andere constructies en stadsgezichten.

Er zijn veel fotografen die prachtige architectuurfotografie vastleggen. Sommigen van hen doen het als een puur artistieke bezigheid, terwijl anderen er hun carrière van maken door te fotograferen voor klanten als architectenbureaus, reclamebureaus en tijdschriften.

Maar of je nu van plan bent een carrière in het vakgebied na te streven of gewoon je portfolio wilt uitbreiden als architectuurfotograaf met wat architectuurfotografie, een goed beginpunt is ervoor te zorgen dat je over de juiste apparatuur beschikt.

Architectuurfotografie uitrusting

Wat is de beste camera voor architectuurfotografie? Een goed ding over het maken van fotografie is dat je onderwerp uitstekend stil blijft staan.

Als je dus specifiek op zoek bent naar een camera voor het fotograferen van structuren, hoef je je geen zorgen te maken over features die gericht zijn op actie- of portretfotografen. Dat omvat zaken als snelle continu-opnamemodi of autofocussystemen voor gezichtsherkenning.

Zoek in plaats daarvan gewoon naar een fatsoenlijke DSLR of een andere camera met verwisselbare lens. DSLR’s met full-frame sensoren zijn lange tijd de standaard geweest voor architectuurfotografie, omdat ze beelden van hoge kwaliteit en een sterke perspectiefcontrole kunnen bieden.

Beste lens voor architectuurfotografie

Het is het beste om verschillende lenzen voor architectuurfotografie tot uw beschikking te hebben. Prime-lenzen bieden scherpe beelden met minder vervorming, terwijl zoomlenzen het gemakkelijker maken om close-ups vast te leggen van bepaalde architectonische kenmerken die anders moeilijk te bereiken zouden zijn (zoals een waterspuwer op de rand van een gebouw).

Tilt-shiftlenzen zijn een populair type lens voor architectuurfotografie. Met deze lenzen kunt u de hoek van de lens onafhankelijk van de camera aanpassen. Dit is vooral handig om de perspectiefvervorming te vermijden die ervoor zorgt dat verticale lijnen naar elkaar toe lijken te komen als je een hoog gebouw fotografeert.

Tilt-shift-lenzen kunnen ook worden gebruikt om een miniaturisatie-effect te creëren dat wat extra pit kan toevoegen aan uw architectuurfotografieportfolio. Groothoeklenzen zijn ook handig voor structuurfotografie. Ze kunnen een grote hulp zijn als je een enorme structuur in het frame probeert te passen.

Ze hebben wel een keerzijde: zeer groothoeklenzen veroorzaken meer vervorming rond de randen (waardoor de rechte lijnen van een gebouw er gebogen uitzien). Je hebt echter ook meer ruimte om mee te spelen als het om bijsnijden gaat, en de vervorming kan eenvoudig worden verholpen in bewerkingssoftware.

Voor meer informatie over het kiezen van de juiste apparatuur, bekijk onze komende gids voor uitrusting voor architectuurfotografie!

Architectuur fotografie
Gebouw architectuur
Volg een cursus voor architectuurfotografie en koop de juiste camera.
Gebouwen fotograferen met de tips van Vette Foto.

Hoe je geweldige architectuurfotografie kunt vastleggen

Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn bij het fotograferen van architectuur.

Locaties kiezen

In welke stad dan ook zou je geen problemen moeten hebben met het vinden van mogelijke onderwerpen voor bouwfotografie. Je kunt beginnen met gebouwen of constructies die je aandacht trekken of een bepaalde betekenis voor je hebben. Maar als u op zoek bent naar ideeën, volgen hier enkele architectuurfotografietips voor het vinden van locaties.

Vaak richten architectuurfotografen zich op het fotograferen van zaken als overheidsgebouwen, musea en historische monumenten. Dit soort constructies kunnen meestal interessante of indrukwekkende architectuur bieden. Bekijk voor wat inspiratie deze voorbeelden van architectuurfotografie van over de hele wereld.

Ook fotografie van oude gebouwen levert boeiende beelden op. Dat omvat goed onderhouden historische locaties die voorbeelden van klassieke architectuur bieden, maar ook vervallen of verlaten gebouwen die op verschillende manieren hun leeftijd laten zien.

Om u te helpen goede locaties te vinden voor het bouwen van fotografie bij u in de buurt, zijn er verschillende mobiele apps en webgebaseerde tools die het u gemakkelijk maken. Een goed voorbeeld is Shot Hot Spot.

Deze website maakt gebruik van geo-tagging-informatie van sites als Flickr om populaire fotolocaties te achterhalen. Zodra u uw dorp of stad heeft ingevoerd, kunt u de resultaten filteren om alleen hotspots voor architectuurfotografie weer te geven, en dit kan u helpen een interessant gebouw of bouwwerk te vinden dat u mogelijk hebt gemist.

Leer uw onderwerp kennen

Als je eenmaal een gebouw of constructie hebt gekozen om te fotograferen, moet je wat tijd besteden om het te leren kennen. Begin door simpelweg langs de buitenkant van het gebouw te lopen en de binnenkant te verkennen (indien mogelijk). Overweeg ook om wat onderzoek te doen naar het gebouw en zijn geschiedenis. Ontdek hoe het is gebouwd en hoe het is gebruikt.

Al deze informatie kan richting geven aan uw architectuurfoto’s en u helpen beslissen welke stijl u wilt bereiken. Als het gebouw bijvoorbeeld een lange en legendarische geschiedenis heeft, wil je misschien experimenteren met zwart-wit architectuurfotografie. Het kan een tijdloos gevoel aan uw opnamen geven en de geschiedenis van het bouwwerk in de geest van de kijker brengen.

Tijdens uw onderzoek ontdekt u mogelijk ook een uniek of interessant architectonisch kenmerk dat u op uw foto’s kunt laten zien. Ontdek hoe strak zwart wit fotografie kan zijn.

Probeer op verschillende tijdstippen te fotograferen

Om een ander uiterlijk vast te leggen bij het maken van structuurfotografie, kun je proberen de locatie opnieuw te bezoeken en op verschillende tijdstippen van de dag en onder verschillende weersomstandigheden te fotograferen.

Probeer bijvoorbeeld bij zonsopgang of zonsondergang te fotograferen om wat gouden tinten, raamreflecties en lange schaduwen vast te leggen. Of bezoek ’s avonds om het bouwwerk in kunstlicht vast te leggen.

Bewolkte luchten, sneeuwval of sommige met regen doordrenkte oppervlakken kunnen de sfeer van uw foto’s interessanter maken en de sfeer van uw foto’s dramatisch veranderen, dus beperk uzelf niet tot fotograferen op zonnige dagen.

Als u ten slotte van plan bent mensen in uw gebouwfotografie te betrekken, zult u merken dat de manier waarop mensen het gebouw en de omgeving gebruiken, afhankelijk van de dag en het tijdstip verandert. Dus door de site opnieuw te bezoeken, kunt u nieuwe fotomomenten vinden.

Bekijk het vanuit een nieuw perspectief

Als het om gebouwfotografie gaat, is je eerste instinct misschien om buitenopnamen van het gebouw in zijn geheel te maken. Maar om betere bouwfotografie te gaan maken, moet je ernaar streven een uniek perspectief te vinden.

Probeer dus dichterbij te komen en je te concentreren op een enkel detail om abstracte architectuurfotografie te creëren. Of probeer het hele frame te vullen met een groot gebouw, zodat de kijker niet kan zien waar het begint of eindigt. Zorg er ook voor dat je het gebouw binnengaat en enkele interieurs fotografeert.

Terwijl u met verschillende perspectieven experimenteert, moet u enkele basisregels voor fotocompositie in gedachten houden om interessante afbeeldingen te maken. Zoek bijvoorbeeld een boog of opening die u kunt gebruiken om een opname te kadreren. Of gebruik de architectuur om leidende lijnen, symmetrie en herhaling van vormen te creëren.

Als je eenmaal loskomt van het maken van een standaardfoto van het hele gebouw, heb je veel meer vrijheid om creatief aan de slag te gaan.

Voeg enkele mensen toe

Hoewel gebouwfotografie zich meestal richt op gebouwen, kun je overwegen om in sommige van je opnamen ook mensen te betrekken. Architectuur bestaat immers alleen dankzij de mens.

Door mensen erbij te betrekken, kan uw architectuurfotografie de relatie tussen mens en architectuur in herinnering brengen en verhelderen hoe mensen deze gebruiken. Het betrekken van mensen in de compositie kan ook leven blazen in een verder steriele scène.

Als je merkt dat mensen in de scène een afleiding vormen van de architectuur, probeer dan te fotograferen met een lange belichtingstijd, zodat ze onscherp worden. Dit soort opnamen hebben de neiging de tijdloosheid van gebouwen te benadrukken, omdat je de structuur stil kunt zien staan terwijl de onscherpe mensen de beweging van de menigte overbrengen.

Uitdagingen overwinnen in architectuurfotografie

Natuurlijk zijn er ook bij architectuur fotografie een aantal dingen belangrijk om te weten:

HDR is de vriend van de architectuurfotograaf

Afbeeldingen met een hoog dynamisch bereik (HDR) zijn zeer geschikt voor artistieke gebouwfotografie. Bij correct gebruik kan HDR-fotografie drama en creatieve flair toevoegen aan uw buitenopnamen. Maar naast verbluffende beelden kan HDR-fotografie je ook helpen een aantal uitdagingen op het gebied van fotografiearchitectuur te overwinnen.

Bij architectuurfotografie ben je doorgaans afhankelijk van de bestaande verlichting op de locatie, en dat kan voor problemen zorgen.

Stel dat u bijvoorbeeld de binnenkant van een gebouw fotografeert, maar ook enkele details wilt vastleggen die u door een raam buiten kunt zien. De binnenverlichting die contrasteert met de omstandigheden buiten kan het moeilijk maken. Maar door een HDR-afbeelding te maken, weet je zeker dat alles goed wordt belicht.

Omgaan met vervorming

Lensvervorming kan een geweldige architectuurfoto verpesten. Het kan onnatuurlijke kromtrekkingen veroorzaken, waardoor zaken buiten proporties worden geplaatst of waardoor de rechte lijnen van een gebouw lijken te krommen.

Gelukkig kun je dit probleem met bewerkingssoftware met één klik op de knop oplossen. Programma’s als Photoshop en Lightroom bevatten lensprofielen die vervorming compenseren en waarmee u uw afbeeldingen kunt aanpassen totdat ze er net zo uitzien als met het blote oog.

Hoe mensen te verwijderen

Als je een gebouw probeert te fotograferen dat een populair herkenningspunt is, kan het zijn dat er altijd wel iemand door je opname loopt. En als je zonder mensen een duidelijk beeld van de structuur probeert te krijgen, kan dat een echte uitdaging zijn. Er is echter een manier om dit tijdens het bewerken te doen en deze maakt gebruik van het feit dat de structuur niet zal bewegen.

Begin met het maken van een serie foto’s zonder uw camera of statief te bewegen. Terwijl mensen door de scène bewegen, zou je in stukjes en beetjes een onbelemmerd beeld van je onderwerp moeten kunnen vastleggen. Vervolgens kunt u alle opnamen in Photoshop in lagen aanbrengen en de mensen uit elke laag wissen, zodat de onderliggende lagen duidelijk zichtbaar worden.

Weet wanneer u Photoshop moet gebruiken

Zoals bij elk type fotografie is postproductie een belangrijke stap bij het creëren van afbeeldingen van hoge kwaliteit. Begrip voor het bewerken van afbeeldingen in Photoshop of andere bewerkingssoftware is dus essentieel voor elke architectuurfotograaf.

Het is ook belangrijk om te begrijpen wanneer het goed is om deze fotobewerkingshulpmiddelen te gebruiken. Als je van plan bent om abstracte architectuurfotografie als artistiek project te maken, dan kun je je foto’s zoveel manipuleren als je wilt.

Maar structuurfotografie wordt vaak gebruikt voor het documenteren van structuren, en in die gevallen verwachten mensen dat je afbeeldingen de werkelijkheid zoveel mogelijk weergeven.

Stel dat u bijvoorbeeld bouwfotografie maakt die door de ontwerper van het gebouw zal worden gebruikt als inzending voor een prijs. Het verwijderen van een lelijk ontwerpelement uit die foto’s zou waarschijnlijk een nee-nee zijn.

Maar er is een grijs gebied, omdat het in de meeste gevallen een geaccepteerde gewoonte is om kleine wijzigingen aan te brengen (zoals het verwijderen van een storend stopcontact). Dus als je architectuurfotografie voor een klant maakt, is het een goed idee om met hem of haar te praten over welke soorten fotobewerkingen acceptabel zijn.

Een carrière nastreven in architectuurfotografie

Nu je enkele basisbeginselen van het bouwen van fotografie kent, heb je misschien besloten dat dit een carrièrepad is dat je graag wilt verkennen. Nou, het is misschien gemakkelijker om op dat pad te beginnen dan je denkt.

Als je op zoek bent naar een manier om je vaardigheden te ontwikkelen, is het de moeite waard om cursussen architectuur fotografie te volgen, online of via een school. Er zijn ook veel gratis bronnen voor tutorials over architectuurfotografie en woningfotografie.

Ten slotte is het belangrijkste dat u kunt doen, beginnen met het bouwen van een online portfoliowebsite met een verscheidenheid aan structuurfotografie. Zodra u een website heeft waarop potentiële klanten uw vaardigheden laten zien, kunt u op zoek gaan naar optredens.

Wil je een fotograaf inhuren of een cursus volgen?

Voor architectuurfotografie bieden wij cursussen en de mogelijkheid om de perfecte camera te kopen tegen de beste prijs. Ook voor het inhuren van een architectenfotograaf moet je bij Vette Foto zijn.

Neem nu contact met ons op voor meer informatie of onze prijzen.

Share This Story, Choose Your Platform!