Woningfotografie

Wilt u uw woningfotografie verbeteren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Met deze tips hoeft u niet te investeren in dure fotografieapparatuur. U hoeft dus geen woningfotograaf te zijn om van dit artikel te profiteren.

U kunt ze gebruiken als u uw eigen woning te koop of te huur wilt promoten. Ze zijn ook handig als u als makelaar foto’s maakt van het onroerend goed van uw klant.

Ze zijn vooral nuttig voor beginnende fotografen die hun fotografische vaardigheden willen verbeteren. Als u zich herkent in een van deze situaties, lees dan verder.

Zoekt u een professionele woningfotograaf? Dan kunt u deze bij ons inhuren! In onze webshop vindt u alle apparatuur om te beginnen met het fotograferen van woningen.

WAT IS VASTGOEDFOTOGRAFIE?

Vastgoedfotografie is een tak van commerciële fotografie waarbij het onderwerp een onroerend goed is dat een woning, commercieel, industrieel of zelfs braakliggend terrein kan zijn.

En elk van deze categorieën heeft ook subcategorieën. Wooneigendommen kunnen bijvoorbeeld eengezinswoningen, appartementen, appartementen, coöperaties, enz. zijn.

Omdat het een commerciële vorm van fotografie is, is het doel doorgaans om de kenmerken van het onroerend goed onder de aandacht te brengen om potentiële klanten aan te trekken om te kopen, huren of onderverhuren.

Vastgoedfotografie gaat niet over één enkel beeld; het gaat altijd om een SERIE foto’s.

Normaal gesproken moet u niet alleen het interieur vastleggen, maar ook het gebouw, de omgeving, enz. Het exacte aantal afbeeldingen en wat ze laten zien, is afhankelijk van elk pand.

ONROEREND GOED VS. ARCHITECTUUR EN BINNENFOTOGRAFIE

Vastgoedfotografie verschilt van architectuur- en interieurfotografie, met als belangrijkste verschil waarvoor de voltooide afbeeldingen worden gebruikt. Dit klinkt misschien klein, maar het beïnvloedt het hele proces.

Zoals we eerder vermeldden, is de algemene bedoeling van vastgoedfotografie het presenteren van een onroerend goed op een manier die een potentiële koper aantrekt.

Aan de andere kant worden architectuur- en interieurfoto’s doorgaans gebruikt in de portefeuille van een architect of ontwerper, in redactionele fotografie en soms als beeldende kunst.

Vanwege de manier waarop de afbeeldingen worden gebruikt in deze verschillende soorten fotografie, maken de tijd die wordt geïnvesteerd in het maken en bewerken van afbeeldingen, evenals het detailniveau, ze heel verschillend.

Ook bij vastgoedfotografie zal de schutter doorgaans proberen zo objectief mogelijk te fotograferen (voor ethische doeleinden).

Aan de andere kant kan een architectuurfotograaf artistieker fotograferen, wat een uniek perspectief biedt. Hierdoor zal een architectuurfotograaf een aanzienlijk hoger honorarium hebben dan een vastgoedfotograaf.

VASTGOEDFOTOGRAFIE TIPS

Als u aan de slag wilt gaan met vastgoedfotografie of gewoon uw vaardigheden wilt verbeteren, volgen hier enkele tips om u te helpen. ​

1. GEBRUIK EEN OPNAMELIJST

Maak een opnamelijst. Zoals u weet heeft vastgoedfotografie een krap budget en vereist het een snelle omzet. Een shotlijst helpt u uw fotografiepakketten te organiseren en uw fotoshoots efficiënter te maken.

Voor elk type woning kunt u een andere shotlist maken. Enkele factoren waarmee u rekening moet houden, zijn of het een huis of een appartement is en het aantal kamers dat de woning heeft.

Hier is een voorbeeld van een opnamelijst voor woningen:

 • Buiten schot vanaf de achterkant (alleen als er een tuin, zwembad of iets is om te laten zien)
 • Slaapkamer
 • Woonkamer
 • Badkamer
 • Keuken
 • Eetkamer

Uiteraard kunt u deze lijst per locatie verfijnen. Zorg ervoor dat u uw tarief aanpast als uw klant om meer afbeeldingen vraagt dan uw standaardpakket.

2. ZORG ERVOOR DAT DE WONING SCHOON IS VOOR DE OPNAME

Ongeacht je fotografische vaardigheden, een rommelig of vies huis zal er niet goed uitzien op foto’s.

Zorg ervoor dat u met uw klant duidelijk maakt dat het huis schoon zal zijn en klaar om gefotografeerd te worden en dat uw diensten NIET OOK het schoonmaken en opruimen van een huis omvatten.

Natuurlijk kunt u deze diensten aanbieden als u dat wilt, maar hiervoor moet wel een extra vergoeding worden betaald, ter compensatie van de tijd die nodig is vóór de fotoshoot.

Over het algemeen zijn vastgoedfotografen er echter om vastgoed te fotograferen en niet om voor rommel te zorgen, net zoals van portretfotografen niet wordt verwacht dat ze de make-up van hun onderwerpen doen.

Uiteraard kun je een meubelstuk of een paar dingen verplaatsen om de opname ten goede te komen, maar dat zou het dan ook wel moeten zijn.

3. VIND EEN GOEDE THUISSTAGER

Verkoopstyling is een dienst die bestaat uit het opnieuw inrichten van een huis, het herschikken van meubels, enz., om het huis er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien voor potentiële kopers.

Als een woningeigenaar dit gaat doen, gebeurt dit meestal voordat vastgoedfoto’s worden gemaakt. Als u home staging in uw woningfotografie diensten opneemt, kunt u klanten uit het hogere segment aantrekken.

Dit moet uiteraard apart van uw fotografische diensten worden geprijsd. Veel makelaars hebben al een makelaar die ze vertrouwen, dus het kan zijn dat u niet altijd vrij bent om te kiezen met wie u samenwerkt.

Het is echter beter om met iemand te werken die je al kent. Het inhuren van een stager voor persoonlijke projecten, zoals het opbouwen van uw portfolio of het verkopen van vastgoedfoto’s aan stock fotosites, kan ook een goed idee zijn.

Je kunt ook profiteren van enkele tips van een professionele stager die je kunt gebruiken als je alleen werkt.

4. KIES HET JUISTE TIJDSTIP OM TE FOTOGRAFEREN

Bij woningfotografie heb je vaak niet al te veel flexibiliteit met betrekking tot het fotoshoot schema, omdat je de tijden moet afstemmen met de huiseigenaar en de makelaar.

Probeer indien mogelijk in de vroege ochtend of late namiddag te fotograferen. Deze tijden worden vaak de gouden uren genoemd, omdat ze zachte schaduwen en warme tinten creëren voor foto’s die goed tot hun recht komen in vrijwel elk pand.

Zorg er wel voor dat de zon de voorkant van het huis verlicht. Een bewolkte dag biedt ook een goede lichtomgeving om een huis te fotograferen.

Helaas zorgt dit voor een zeer saaie lucht rondom het pand. Dat kan echter eenvoudig worden opgelost tijdens de nabewerking met behulp van een prachtige lucht overlapping.

Als u WEL wordt gevraagd om ’s avonds of onder moeilijke lichtomstandigheden te fotograferen, kunt u overwegen uw tarief aan te passen, omdat u flitsers en extra apparatuur en eventueel een assistent mee moet nemen.

5. GEBRUIK EEN STATIEF

Een statief is een onmisbaar accessoire voor woningfotografie. Het zal u helpen een vast kader te hebben om uw afbeeldingen beter samen te stellen en perspectiefvervorming te voorkomen of te verminderen.

Je hebt ook een statief nodig als je fotografeert bij weinig licht. Het beschikbare omgevingslicht is vaak niet sterk genoeg om een snelle sluitertijd mogelijk te maken.

En als je geen statief hebt, krijg je wazige beelden. Last but not least is een statief handig bij het fotograferen. Dit betekent dat je foto’s maakt met een specifiek plan om ermee te werken in de postproductie.

Dit is het geval bij het fotograferen voor fotocomposieten en HDR-afbeeldingen. Beide technieken zijn erg populair in vastgoedfotografie. Ik zal ze verderop in dit artikel nader toelichten.

Maar weet voor nu dat je bij het fotograferen van HDR en composieten meerdere foto’s met dezelfde kadrering moet maken, wat alleen goed kan worden gedaan met behulp van een statief.

6. KIES DE JUISTE LENS

Om vastgoed te fotograferen heb je een goede groothoeklens nodig.

Dit type lens kan de meeste informatie in één opname vastleggen, wat perfect is voor het maken van foto’s die het huis met enige context laten zien of de hele woonkamer vastleggen (en niet alleen een hoekje ervan).

Een uitstekende brandpuntsafstand die voor de meeste situaties in woningfotografie werkt, is een zoomlens van 16-35 mm die u een beeldhoek geeft van 107 graden tot 64 graden.

Dit is wanneer je ze op een goede fullframe camera gebruikt, wat aan te raden is om het breedste gezichtsveld te behouden. Anders moet u een conversiefactor toepassen.

Pas op voor het gebruik van kortere brandpuntsafstanden bij het fotograferen van onroerend goed. Ze kunnen uw afbeeldingen vervormen.

7. GEBRUIK OMGEVINGSLICHT WANNEER MOGELIJK

Het verlichten van een grote ruimte vereist tijd, vaardigheden en apparatuur. Met deze zaken wordt niet altijd rekening gehouden in de budgetten en tijdschema’s voor vastgoedfotografie.

Het is dus beter om de woningfotografie foto te maken met het beschikbare omgevingslicht.

Hier zijn een paar tips bij het werken met omgevingslicht:

 • Ga op de plaats staan waar de ramen zich aan de zijkant van u of op 45 graden bevinden.
 • Zorg ervoor dat het raam niet direct voor of achter staat.
 • Overweeg om de jaloezieën of gordijnen te sluiten als er te veel contrast is tussen de buitenkant en de binnenkant van een kamer.
 • Houd de lichten zoveel mogelijk uit om verschillende lichttemperaturen te voorkomen.
 • Zorg er bij buitenopnamen voor dat het licht de voorkant van het pand verlicht.

8. WEES VOORZICHTIG MET HET MENGEN VAN KLEURTEMPERATUREN

Een van de moeilijkste dingen bij het fotograferen van onroerend goed is de witbalans vanwege de wisselende mix van natuurlijk licht uit ramen en kunstlicht van binnenuit.

Zoals u waarschijnlijk weet, heeft licht uit verschillende bronnen vaak verschillende kleurtemperaturen. Dit wordt gemeten in graden Kelvin.

Het licht op een zonnige dag rond het middaguur meet bijvoorbeeld ongeveer 5500 Kelvin graden, terwijl het licht van een bureaulamp doorgaans rond de 2700 tot 3000 graden meet.

Bij deze temperaturen ziet het natuurlijke licht er wit uit en ziet de bureaulamp er geel uit. Variërende lichtcombinaties kunnen lastig zijn om te corrigeren tijdens de woningfotografie nabewerking.

Je kunt ze soms gebruiken voor een specifiek effect, maar als je op zoek bent naar een neutrale kleurbalans, kun je uren bezig zijn om dit te corrigeren. De beste optie is om te proberen bij één soort licht te blijven.

Als er veel licht uit de ramen komt, schakel dan de binnenverlichting uit en gebruik alleen de raamverlichting. Of gebruik binnenverlichting en een flitser om het natuurlijke licht te overheersen. ​

9. KIES HET BESTE PERSPECTIEF

Houd bij het kiezen van de plek waar u uw statief wilt plaatsen rekening met de reikwijdte van foto’s van onroerend goed: u laat de kenmerken van het onroerend goed zien en geeft deze zo objectief mogelijk weer.

Je moet ook rekening houden met de beperkingen van woningfotografie.

Dat wil zeggen dat u slechts een handvol afbeeldingen heeft om de kenmerken van het onroerend goed te laten zien en tegelijkertijd de interesse van de kijker te wekken terwijl deze door honderden vermeldingen bladert.

Dit gezegd hebbende, hebben sommige eigendommen niet veel speelruimte. Als de ruimte klein is, moet je mogelijk vanuit de deuropening fotograferen om achter de camera te kunnen staan.

Ook het kiezen van een groothoeklens (zoals hierboven vermeld) kan hierbij helpen. Probeer indien mogelijk altijd drie muren op te nemen om een beter beeld van de ruimte te geven.

10. FOTOGRAFEER OP DE JUISTE HOOGTE

Bij het fotograferen van onroerend goed is het voorkomen of verminderen van perspectiefvervorming essentieel. Om dit te bereiken heeft u een waterpas camera nodig, zodat alle verticale lijnen, zoals deuropeningen, muurhoeken, enz. recht lijken.

Om hier zeker van te zijn, kunt u een dubbele waterpas gebruiken.

U moet ook een tilt-shiftkop op uw statief gebruiken om nauwkeuriger te zijn met uw bewegingen. Het waterpas stellen van de camera vereist enige aandacht, maar is niet moeilijk en staat niet open voor interpretatie.

Aan de andere kant kan het moeilijker zijn om de beste hoogte te vinden om te fotograferen, omdat deze subjectief is en van kamer tot kamer kan veranderen.

Fotograferen op borsthoogte is bij woningfotografie de standaard om vervorming te voorkomen. Dit kan echter soms resulteren in te veel plafond en te weinig voorgrond.

In sommige gevallen kan het zelfs gebeuren dat een meubelstuk wordt afgesneden dat zich te dicht bij de camera bevindt, waardoor een lastige compositie ontstaat.

Om dit op te lossen, moet je vanaf een lagere hoogte fotograferen.

De meeste vastgoedfotografen raden de hoogte van een deurknop aan. Totdat je meer ervaring krijgt, kun je proberen op verschillende hoogtes te fotograferen om voor elke opname de beste te vinden.

11. CORRECTE PERSPECTIEVE VERVORMING IN POST PRODUCTIE

Als u perspectiefvervorming in de camera niet kunt voorkomen, kunt u deze tijdens het bewerkingsproces corrigeren of verminderen.

Convergerende lijnen zijn het grootste kenmerk van een niet professionele fotograaf, dus het is erg belangrijk om dit te doen, vooral bij vastgoedfotografie.

De meeste bewerkingsprogramma’s hebben een functie waarmee u lens- en perspectiefvervorming kunt corrigeren. Als u op een desktop bewerkt, kunt u Lightroom, Photoshop, GIMP of vele andere programma’s gebruiken.

Voor de nabewerking van mijn onroerend goed gebruik ik graag Lightroom of Adobe Camera Raw. Beginnend in het gedeelte Optica in Lightroom klik ik op “Gebruik profielcorrecties” om eventuele lensvervorming te corrigeren.

Vervolgens gebruik ik de voorinstellingen in het gedeelte Geometrie door op de pictogrammen naast ‘Rechtop’ te klikken om eventuele perspectiefvervorming te corrigeren.

Als alternatief bij woningfotografie kunt u de perspectiefvervorming handmatig corrigeren met behulp van de schuifregelaars.

Voor degenen onder u die foto’s maken op een mobiel apparaat: er zijn krachtige apps zoals SKRWT die fantastisch zijn in het corrigeren van perspectiefvervorming.

Lightroom Mobile en Snapseed beschikken ook over functies voor vervormingscorrectie. Zoals u kunt zien, is het corrigeren van vervorming heel eenvoudig en maakt het een wereld van verschil.

12. GEBRUIK HDR

High Dynamic Range-fotografie (HDR) is een veelgebruikte techniek die door vastgoedfotografen wordt gebruikt en waarbij verschillende afbeeldingen van dezelfde opname, gemaakt met verschillende belichtingen, worden samengevoegd om een uiteindelijk beeld te creëren met een algehele correcte belichting.

Hierdoor leg je details vast uit contrasterende scènes, zoals een donker interieur waar fel licht uit een raam naar binnen schijnt. Om een HDR-foto te maken, heb je een statief nodig.

Zodra uw camera op een statief is vergrendeld, moet u minimaal drie foto’s maken met verschillende belichtingen. De kadrering moet exact hetzelfde zijn – ALLEEN de belichting zal veranderen.

U moet één foto goed belichten voor de hooglichten, één voor de middentonen en één voor de schaduwen. Als u meer dan drie beelden maakt, kunt u zelfs nog betere resultaten behalen, omdat u een groter deel van het gehele dynamische bereik vastlegt.

Zodra u uw foto’s heeft, moet u ze tijdens de nabewerking combineren tot één afbeelding. Sommige speciale HDR-programma’s, zoals Luminar NEO, bieden grote flexibiliteit bij het werken met HDR.

Een andere geweldige optie voor woningfotografie is Photoshop, dat ook een HDR-functie heeft. Om het te gebruiken, start u Photoshop en gaat u naar het menu Bestand>Automatiseren>Samenvoegen naar HDR Pro.

Selecteer vervolgens de bestanden en Photoshop voegt ze samen tot één enkele HDR-foto. De resultaten kunnen worden verfijnd met behulp van de HDR-interfaceschuifregelaars.

Met deze techniek kunnen afbeeldingen worden gemaakt die er onnatuurlijk of nep uitzien.

Gebruik een lichte hand of kies specifieke afbeeldingen die baat zullen hebben bij deze techniek om een foto te vermijden die in niets lijkt op de ruimte die u fotografeert. ​

13. FOTOCOMPOSITIE

Fotocompositie is een andere techniek die vastgoedfotografen gebruiken, maar deze is veel ingewikkelder en tijdrovender dan HDR-fotografie.

Gebruik het dus alleen als de lichtomstandigheden erg lastig zijn en de vergoeding voldoende is voor de hoeveelheid werk die u moet doen Om een samengestelde foto te maken, moet u eerst uw camera op een statief bevestigen en uw foto inlijsten.

Beweeg vervolgens met een flitser rond, verlicht verschillende delen van de kamer en maak elke keer een foto.

Ga bijvoorbeeld voor één opname aan de rechterkant staan met een flitser naar de linkerkant van de kamer gericht terwijl u een foto maakt. Ga dan naar de andere kant en verlicht het rechtergedeelte van de kamer, enzovoort.

Afhankelijk van de grootte van de kamer en het beschikbare licht, zal het aantal beelden dat je nodig hebt voor een goede composiet variëren.

Zodra u al uw afbeeldingen heeft, laadt u ze als lagen in één Photoshop-document. Van elke laag mag u alleen het deel van de afbeelding gebruiken dat door de flits wordt verlicht.

De rest kan worden verborgen met een laagmasker. Zodra alle lagen zijn gecombineerd, zou je uiteindelijke woningfotografie afbeelding een perfect verlichte kamer moeten tonen.

Wil je beginnen met woningfotografie?

Volg onze cursus woningfotografie voor beginners. Daarnaast kun je in onze webshop de juiste camera kopen! Mocht je liever een fotograaf inhuren, dan kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.

Share This Story, Choose Your Platform!