Woningfotograaf

Het doel van een woningfotograaf is eenvoudig, maar gemakkelijk te vergeten: zorg ervoor dat je potentiële kopers stoppen met scrollen door Vette Foto en de telefoon pakken om u te bellen.

Maak ze enthousiast over het huis en je telefoon gaat. Gemakkelijk voor een landhuis met een grote balzaal die 30% onder de marktprijs ligt, maar moeilijker voor huizen met afbladderende verf en kromgetrokken vloeren.

Dus hoe maak je prachtige foto’s van een minder dan prachtig huis zonder een professional in te huren?

In deze gids over woningfotografie leiden we je door negen eenvoudige strategieën die je kunt gebruiken om foto’s van professionele kwaliteit van elke advertentie te krijgen.

Wil je een woningfotograaf inhuren? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Voorbereiding fotoshoot

De volgende stappen van onze woningfotograaf zijn essentieel om een woning goed op beeld vast te leggen:

1. Plan een opname in de vroege ochtend of late namiddag ​

Geloof het of niet, de sleutel tot effectieve vastgoedfotografie die je telefoon daadwerkelijk laat rinkelen, heeft niets te maken met je camera of zelfs met je fotografische vaardigheden.

In mijn carrière heb ik agenten professioneel ogende foto’s zien maken op hun iPhones door gebruik te maken van een van de weinige dingen waar ze daadwerkelijk controle over hebben: het tijdstip van de dag waarop ze hun fotoshoots plannen.

Als je foto’s wilt die je met je telefoon hebt gemaakt en die eruitzien alsof ze zijn gemaakt met een camera van € 5000, plan je opname dan zo dat deze vroeg in de ochtend of laat in de middag begint, wanneer de zon het dichtst bij de horizon staat.

Elke bekende woningfotograaf kent dit als het gouden uur in de fotografie. Dit is waarom het zo belangrijk is voor je advertentiefoto’s:

 • De gouden uren van de vroege ochtend of zonsondergang zijn perfect voor dramatische heldenfoto’s van de buitenkant van het huis. Veel foto-editors maken schemeropnames na; waarom zou je ze niet in het echt vastleggen?
 • Je krijgt felle zon voor interieurfoto’s na het gouden uur in de ochtend, of vóór het gouden uur als je in de late namiddag begint met fotograferen ​

Als het gaat om het bewerken en plaatsen van uw foto’s, is timing nog belangrijker. Ik kan niet eens tellen hoe vaak ik dacht dat ik geweldige foto’s op mijn camera had staan, maar toen ik ontdekte dat er stof op de lens zat toen ik ze opende op mijn computer.

In plaats van op het laatste moment te haasten om een foto editor in te huren, plan dan vooruit en vind een getalenteerde en betaalbare professional via Vette Foto. Je zult me later bedanken.

2. Stuur de huiseigenaar onze advertentie foto voorbereiding controle

Nadat je shoot is gepland met de woningfotograaf, nu is het tijd om uw therapeutenhoed op te zetten (die op dit moment goed gedragen moet worden) en samen met uw huiseigenaar te werken aan het depersonaliseren en opruimen van de advertentie.

Vertrouw me hierop: ze hoeven geen hamsteraars te zijn om dit een stressvol voorstel te maken. De meeste mensen krijgen liever een colonoscopie dan dat ze een plek vinden voor alle kostbare rommel in hun woonkamer.

Maar een neutraal huis met alleen decoratieve elementen is essentieel voor mooie foto’s. Hier is een korte vastgoed checklist die u kunt gebruiken om de angel uit de vraag te halen om de ramen schoon te maken en speelgoed op te bergen, zodat je de foto’s kunt maken.

Algemeen

 • Maak alle ramen en spiegels schoon
 • Verwijder horren van ramen
 • Zorg ervoor dat alle lampen werken

Badkamer

 • Ruim de wastafels en planken in de badkamer op
 • Berg wasgoed en wasmanden op

Woonkamer

 • Verwijder alle familiefoto’s van muren, planken of tafels
 • Afstandsbedieningen verbergen
 • Bewaar speelgoed, videogames of andere elektronische apparatuur
 • Verberg zichtbare elektrische snoeren of draden
 • Verwijder niet-decoratieve items van salon- en bijzettafels

Voor- en achtertuin

 • Skim- en vacuümbad (indien aanwezig)
 • Veeg looppaden en patio’s Bladeren harken (indien van toepassing)
 • Verwijder vuil uit bloembedden
 • Gazon trimmen
 • Verplaats auto’s van de oprit

Keuken

 • Verwijder zichtbare vuilnisbakken
 • Keukenwerkbladen opruimen
 • Zet al het eten weg
 • Was vuile vaat
 • Verwijder koelkastmagneten
 • Haal de muurkalenders weg ​

Afgewerkte garages of kelders

 • Leg items op de planken recht
 • Verwijder ongebruikte apparaten
 • Zet dozen recht of verwijder ze

​3. Plan een virtuele rondleiding op dezelfde dag als uw shoot

Als je wilt dat uw advertentiefotografie u helpt het huis te verkopen, is consistentie van cruciaal belang. Elke afbeelding die u op uw systeem met meerdere vermeldingen op Funda plaatst, moet van hoge kwaliteit zijn en bij voorkeur dezelfde belichting hebben.

Ja, zelfs uw virtuele rondleidingen! Wanneer een koper door je advertentie scrollt, moet de woonkamer net zo helder verlicht zijn als op de advertentiefoto’s. Het plannen of fotograferen van uw virtuele tour op dezelfde dag als uw shoot is een gemakkelijke manier om dat te realiseren.

Nog beter: als u uw vastgoedfotoshoot en virtuele rondleiding op dezelfde dag plant, hoeft u uw huiseigenaar maar één keer te vragen om te verdwalen. De meeste mensen verdwijnen op zondag graag voor een paar uur naar het winkelcentrum, maar raken misschien geïrriteerd als je hen vraagt ​​weer te vertrekken voor je virtuele rondleiding.

Wil je niet veel geld uitgeven aan een camera of het gedoe van het plannen met een professional? Met Asteroom kunt u met uw telefoon virtuele rondleidingen van professionele kwaliteit maken voor een fractie van de prijs. Dat betekent dat je virtuele rondleidingen kunt aanbieden voor starterswoningen of zelfs voor verhuur.

4. Voer een laatste doorloop uit voordat je begint met fotograferen

Wanneer je op de grote dag eindelijk thuiskomt, zet dan niet alleen je spullen klaar en begin met fotograferen. Neem in plaats daarvan een paar minuten de tijd om door het huis te lopen en te kijken of er verrassingen zijn die de opname kunnen verstoren.

Rommel en netheid ter plaatse controleren

Zelfs als je huiseigenaar bij voorbaat zweert dat hij uren bezig is geweest met schoonmaken en opruimen, is mijn ervaring dat hij bijna altijd iets vergat. Het kan iets kleins zijn, zoals het omhoog laten staan van de wc-bril, of iets groots, zoals vieze ramen of een stapel dozen in de eetkamer.

Doe je best om deze problemen aan te pakken tijdens je rondleiding, zodat je je kunt concentreren op het samenstellen van foto’s die ervoor zorgen dat het huis er prachtig uitziet als je daadwerkelijk aan het fotograferen bent.

Zoek naar unieke details en vignetten voor scroll stoppende afbeeldingen

Het opnemen van foto’s van trendy of mooie details die kopers enthousiast maken, is een uitstekende manier om mensen te laten stoppen met scrollen en de telefoon op te nemen.

Sterker nog: dit soort vastgoedfotografie kan de aandacht afleiden van de gebreken van het huis. ‘Schat, ik weet dat er werk aan is, maar kijk eens naar die mantels en die parketvloer!’ Let dus op alle details die het huis uniek of wenselijk maken. Maak een mentale notitie om ze vast te leggen zoals een ervaren woningfotograaf.

Een truc die professionele woningfotografen gebruiken om een ambitieus beeld van de huidige huiseigenaren te bieden, is het fotograferen van vignetten. Dit zijn strak uitgesneden foto’s die de levensstijl van de huiseigenaar laten zien. Dit zodat een potentiële koper kan dagdromen over het leven daar.

Zoek naar gezellige zitjes, interessante kunst of een andere plek die charme uitstraalt. Hier ziet u een voorbeeld van een vignet. Merk op dat deze foto niet laat zien hoe groot de kamer is. Het is maar een klein, mooi hoekje in huis.

6: Maak een opnamelijst op basis van je walk-through

Nadat u klaar bent met uw rondleiding, is het tijd om de volgorde te bepalen van de kamers en details die u gaat fotograferen. Dit wordt een shotlist genoemd. In eerste instantie lijkt het misschien overdreven, maar als je je fotoshoot plant, wordt het veel gemakkelijker om je foto’s te sorteren als je weer op kantoor bent.

In de meeste gevallen wilt u in dezelfde volgorde fotograferen als waarin de foto’s op je MLS staan. Pro tip: Probeer van elke kamer die je fotografeert minimaal drie hoeken vast te leggen, plus alle details of vignetten die je tijdens je wandeling hebt gevonden.

Het enige voorbehoud hier is dat je geen trendy schemerfoto van de voorkant van het huis kunt maken als je vóór het gouden uur verschijnt. Daarom raden we aan om de buitenkant van het huis twee keer te fotograferen: één keer bij aankomst en één keer aan het einde van de shoot. Hier is een voorbeeld van een opnamelijst:

Buitenkant van het huis: vol zonlicht

De voorkant van het huis: één frontaal en één vanuit elke hoek.

De achtertuin: 1 opname van het zicht op de tuin vanuit de woning, 1 opname van het zicht op de woning vanuit de tuin, detailfoto’s van de tuin.

Interieur van het huis

Een woningfotograaf legt altijd drie hoeken vast, evenals details en vignetten van elk van de volgende:

 • Woonkamer
 • Keuken
 • Primaire slaapkamer
 • Primaire badkamer
 • Gastenkamers
 • Gastenbadkamers
 • Thuiskantoor
 • Afgewerkte kelder

Buitenkant van het huis: Schemering

De voorkant van het huis: één frontaal, één vanuit een rechte hoek en één vanuit een linkerhoek.

Pro tip: Vergeet niet om de binnenverlichting aan te zetten wanneer u een opname in de schemering van de voorkant van het huis maakt, voor die warme, gezellige gloed! ​

7. Maak opnamen op een statief, zelfs bij fel licht

Met alle oogverblindend dure gadgets die je voor fotografie kunt kopen, is er één hulpmiddel dat onmisbaar is voor fotografie van onroerend goed: een statief van hoge kwaliteit.

Beknibbel hier niet op en denk niet dat je zonder kunt. Een goede woningfotograaf doet dit om een simpele reden honderden of zelfs duizenden dollars uit aan statieven: ze maken het veel gemakkelijker om consistent geweldige foto’s te maken.

Tenzij de vloer van drijfzand is, moet u proberen uw statief te gebruiken voor elke opname die u maakt. Hier is een korte, maar zeker niet uitputtende lijst met de voordelen van dit essentiële hulpmiddel:

 • Verklein of elimineer zelfs de kans op het maken van wazige foto’s
 • Maak meerdere foto’s vanuit exact dezelfde hoogte en hoek
 • De meeste statieven hebben ingebouwde waterpassen om ervoor te zorgen dat uw foto’s recht zijn
 • Als u langere belichtingen wilt maken in de schemering of in slecht verlichte kamers, heeft u een statief nodig
 • Een statief kan dienst doen als standaard voor lampen of 3D camera’s

8. Stel uw foto’s samen met behulp van de regel van derden

Er is een formule die professionele fotografen gebruiken om hun foto’s samen te stellen en die werd ontdekt in 300 v.Chr.

Zie je hoe de fruitschaal op het aanrecht, de lamp en de open kastdeuren allemaal op één lijn liggen op de kruispunten van het blauwe raster?

Merk op hoe de afbeelding verticaal is opgedeeld in drie secties die grofweg overeenkomen met de drie horizontale secties van het raster? Dat is geen toeval.

Het is een compositietechniek die een woningfotograaf gebruikt om foto’s te maken die er precies goed uitzien, ook wel de regel van derden genoemd.

Laten we nu eens kijken naar dezelfde afbeelding die is samengesteld zonder de regel van derden te gebruiken. Het zijn allemaal dezelfde elementen, maar het ziet er gewoon… afwijkend uit.

Hier leest u hoe u de regel van derden in uw advertentiefoto’s kunt gebruiken om de compositie elke keer weer goed te krijgen: Probeer uw camera zo te positioneren dat er grofweg drie verschillende horizontale delen in uw beeld zijn.

Plaats ten minste één brandpunt van uw afbeelding op een van de vier plaatsen waar de verticale en horizontale lijnen elkaar kruisen. Een centraal punt kan volgens een woningfotograaf alles zijn dat opvalt in de kamer, zoals de fruitschaal in de bovenstaande afbeeldingen.

Hoe je het regel-van-derden-raster op uw camera kunt weergeven:

 • iPhone: Open uw camera-app en druk op Instellingen, vervolgens op Camera en vervolgens op Compositie. Tik ten slotte op de schakelaar onder ‘raster’.
 • Samsung Android: Open uw camera-app en druk op instellingen. Scroll naar beneden en schakel de knop naast ‘raster’ in.
 • Sony Alpha DSLR: Ga onder menu naar camera-instellingen en vervolgens naar rasterlijn.
 • Nikon DSLR: Selecteer in het menu Instellingen, vervolgens Weergave en vervolgens Rasterweergave.
 • Canon DSLR: Navigeer onder het gele moersleutelmenu naar het vierde submenu: opname-informatie. Kies onder Disp de optie Rasterweergave.

9. Gebruik waar mogelijk natuurlijk licht

Probeer zoveel mogelijk bij natuurlijk licht te fotograferen, tenzij u van plan bent een volledige commissiecheque bij de camerawinkel af te geven. Waarom? Camera’s zijn geen magische dozen die precies vastleggen wat uw ogen zien.

Het kan jaren duren voordat fotografiestudenten het delicate samenspel van licht, diafragma en sluitertijd onder de knie krijgen. Dus als je aantrekkelijke foto’s wilt, vertrouw dan op moeder natuur.

Een statief is je beste vriend als het gaat om fotograferen bij natuurlijk licht. Zonder een flitser krijg je in het beste geval onscherpe foto’s, en in het slechtste geval afschuwelijk overbelichte foto’s als je de ingebouwde flitser van je camera gebruikt.

Huur een woningfotograaf in van Vette Foto

Wil je een woning op een professionele manier presenteren? Vraag een woningfotograaf offerte bij ons aan!

Share This Story, Choose Your Platform!