Vastgoedfotograaf

Zoek je een vastgoedfotograaf? Of wil je een vastgoedfotograaf worden? Bij Vette Foto vind je alle informatie die je nodig hebt om vastgoed op een professionele manier te fotograferen.

Alles wat je moet weten over vastgoed fotografie zullen we je uitleggen. Daarnaast zullen we inzicht geven in de juiste camera, geven we handige tips en gaan we dieper in op de kosten.

Heb je vastgoed wat gefotografeerd moet worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoe je met vastgoedfotografie kunt beginnen

Wil jij leren hoe je geld kunt verdienen als vastgoedfotograaf? We hebben alle antwoorden over wat er nodig is om professionele vastgoedfotografie te doen.

Of je nu een ervaren fotograaf bent die uw vaardigheden wil uitbreiden of een beginner bent die nieuwe mogelijkheden verkent, deze handleiding is bedoeld om u op weg te helpen.

We geven antwoorden op uw brandende vragen, waaronder hoeveel vastgoedfotografen verdienen en hoe je je prijzen bepaalt.

Daarnaast behandelen we belangrijke onderwerpen zoals dronefotografie en de beste werkwijzen voor het maken van verbluffende foto’s van onroerend goed.

Laten we er dus in duiken en ontdekken hoe u een succesvol vastgoedfotografiebedrijf kunt starten!

Wat doet een vastgoedfotograaf?

Makelaarsfotografie houdt meer in dan je zou denken. Het is bijvoorbeeld compleet anders als woningfotografie.

Je kunt natuurlijk altijd een poging wagen in de wereld van huisfotografie of commercieel onroerend goed. Wanneer je overweegt een vastgoedfotografiebedrijf te starten, moet je bereid zijn veel hoeden te dragen.

Naast het maken van foto’s moeten vastgoedfotografen bereid zijn extra tijd en middelen te besteden aan zaken als huisstaging, fotobewerking, marketing, verkoop en administratief werk.

Als je gewend bent om de tijd te nemen bij het bewerken van afbeeldingen, dan heb je die luxe niet bij het fotograferen van onroerend goed.

Makelaars hebben meestal een snelle doorlooptijd nodig voor de vastgoedfoto’s, waarbij deadlines van 24 tot 48 uur het meest voorkomen.

De belangrijkste manier om in de vastgoedfotografiebranche te werken, is door samen te werken met makelaars in onroerend goed en huizen of commercieel onroerend goed te fotograferen voor online vermeldingen.

Je kunt echter ook overwegen om je aandacht te vestigen op stockfoto’s van onroerend goed.

Door je stockfoto’s van onroerend goed online beschikbaar te maken via bronnen als Shutterstock, kun je een extra inkomstenbron toevoegen die volledig passief is. Iets wat op de lange termijn minder werk voor je betekent.

Hoe waarderen vastgoedfotografen hun werk?

Houd bij het bepalen van de prijzen voor vastgoedfotografie rekening met het werk dat je buiten de vastgoedfotografie zelf gaat doen. Denk aan de:

 • Voorbereiding
 • Reiskosten en bijbehorende kosten
 • En de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om de foto’s te bewerken.

Stel dat je natuurlijk niet al over alle benodigde apparatuur voor vastgoedfotografie beschikt. In dat geval moet je ook rekening houden met die kosten (bijvoorbeeld als je camera niet de beste lens heeft voor vastgoedfotografie).

Onderschat ook niet de hoeveelheid tijd die een bepaalde taak je kan kosten, voor meer geavanceerde vastgoedfotografie. Mogelijk wordt je gevraagd belangrijke wijzigingen aan te brengen die veel tijd en winst kunnen kosten. Overweeg ook om een hoger tarief in te stellen voor supersnelle doorlooptijden.

Op dit punt zou je kunnen denken: “is vastgoedfotografie een goede zaak?”

Het antwoord hangt af van een aantal factoren, waaronder je werkstijl. Je moet bereid zijn om jezelf in te zetten om nieuwe zakelijke kansen te vinden en flexibel te zijn wat betreft je doorlooptijden.

De tarieven voor vastgoedfotografie variëren ook afhankelijk van waar je woont. Helaas kan een vastgoedfotograaf in een klein dorpje niet zoveel in rekening brengen als iemand die vastgoedfotografie in een grote stad doet.

Zorg er echter altijd voor dat je jouw werk waardeert door uzelf een eerlijk loon te betalen, ongeacht waar je jezelf bevindt, je vaardigheden en de apparatuur die je gebruikt.

Welke prijsrichtlijnen voor vastgoedfotografie moet ik volgen?

Als fotografie nieuw voor je is, begin dan met het onderzoeken van de basisprincipes van het prijzen van je fotografie.

Je kunt ook je lokale fotografiegemeenschap (Facebook groepen) vragen om te vragen hoeveel een vastgoedfotograaf specifiek voor je regio verdient. Dit kan je een goed startpunt geven en je een idee geven dat vastgoedfotografie lucratief kan zijn.

Als professionele fotografen moet je rekening houden met de uitgaven die je hebt om foto’s te bewerken. Deze kosten moet je verantwoorden. Dit kan je camera-uitrusting, verzekering voor je camera uitrusting, bewerkingssoftware, je ervaring, het transport en marketing omvatten.

Zoals bij elk creatief bedrijf zullen de tarieven voor vastgoedfotografie verschillen op basis van locatie en ervaring. Bij deze enkele basistips die je kunt volgen:

Stel verschillende tarieven voor vastgoedfotografie in voor huizen van verschillende grootte

Hoe groter het huis, hoe meer kamers en functies je moet vastleggen en bewerken. Het is alleen maar logisch dat je kosten in rekening brengt op basis van het onroerend goed dat je fotografeert.

Pas de prijzen van uw vastgoedfotografie aan op basis van het tijdstip van de dag!

Soms is het moeilijk om de opnametijden af te stemmen met de huiseigenaren en de makelaar, waardoor je mogelijk onconventionele uren krijgt om te fotograferen.

Voor het maken van vastgoedfotografie van hoge kwaliteit bij zonsondergang of in het donker zijn meer apparatuur en bewerkingen nodig dan bij opnamen overdag. Zorg ervoor dat je alle details kent voordat je een klant je definitieve tarief verstrekt.

Hogere aanbiedingen betekenen hogere tarieven

Stel dat je een huis fotografeert dat een prijs van meer dan € 1 miljoen zal kosten. In dat geval moeten uw prijzen voor vastgoedfotografie dat weerspiegelen.

Je tarieven kunnen stijgen van rond de € 200 naar dichter bij € 500, afhankelijk van de waarde van de vastgoedadvertentie.

Hier zijn enkele fotografietips voor vastgoedprijzen:

 • Sommige mensen bepalen hun tarieven voor vastgoedfotografie ook op basis van vierkante meters, waarbij ze een prijsformule gebruiken van ongeveer negen cent per vierkante meter.
 • Als je dronefotografie op onroerend goed uitvoert, kun je meer kosten in rekening brengen dan gewone foto’s, waarbij één minuut professionele video ergens tussen de € 200 en € 400 kost.
 • Videorondleidingen door het interieur van huizen en individuele kamers zouden meer dan € 1.000 moeten kosten. Wanneer je jouw prijzen voor vastgoedfotografie vaststelt, baseer ze dan op resultaten (dat wil zeggen 25 afbeeldingen van hoge kwaliteit, één minuut dronevideo) in plaats van op een uurloon, en werk zo lang als uw inspanningen u in uw prijsformule zullen brengen.

Wat maakt een vastgoed foto goed?

Je foto’s verkopen huizen, wat betekent dat ze een belangrijke rol spelen bij het benadrukken van de beste kenmerken van het pand. Als het om thuisfotografie gaat, kunnen bepaalde beginnersfouten gemakkelijk worden vermeden met behulp van deze tips.

Als het gaat om thuisfotografie, zijn er bepaalde beginnersfouten die gemakkelijk kunnen worden vermeden met behulp van deze tips.

Gebruik altijd een groothoeklens

Is het je ooit opgevallen dat hoogwaardige vastgoedfotografie zelfs de kleinste ruimtes ruimtelijk kan laten lijken? De truc daarvoor is een groothoeklens.

Een groothoeklens heeft een korte brandpuntsafstand, waardoor een groter deel van de scène in het beeld kan worden opgenomen, waardoor het perspectief wordt verbeterd.

Benadruk de beste kenmerken van de kamer

Elke kamer heeft één belangrijk kenmerk waarop je zich kunt concentreren, of het nu een prachtig raam is of een rustieke open haard.

Wat professionele vastgoedfotografie onderscheidt van het ‘amateurs’ is het benadrukken van wat elke kamer speciaal maakt en dat benadrukken voor de kijker.

Vermijd slecht weer en verlichting

Ja, het kan lastig zijn om het onvoorspelbare schema van moeder natuur te omzeilen, maar als het erg mistig of modderig is, ziet je vastgoedfotografie er misschien niet zo geweldig uit als je had gehoopt.

Als u bedreven bent in het bewerken van foto’s, kunt u mogelijk rekening houden met onvoorziene weersvoorspellingen en kunt u een bewolkte hemel omzetten in prachtige zonsondergangen.

Als ervaren redacteur zou dit ook tot uiting moeten komen in de prijzen van uw vastgoedfotograaf.

Profiteer van nieuwe technologie

Als je wilt dat je vastgoedfotografie opvalt, of als je wat meer geld wilt verdienen, kan dronefotografie van onroerend goed een goede optie voor u zijn.

Blijf lezen voor meer informatie over het gebruik van cameradrones om je vastgoedfotografie naar een heel ander niveau te brengen. Ontdek welke cameralens de beste is om te gebruiken om vastgoed te fotograferen.

Wat is de beste lens voor vastgoedfotografie?

Als fotografie nieuw voor je is, lees dan de basisprincipes voordat je fotografieapparatuur voor onroerend goed koopt. Je vraagt je waarschijnlijk af: wat is de beste lens voor vastgoedfotografie?

Om te beginnen draait het allemaal om die groothoeklens. Om die superbrede vastgoedbeelden te krijgen die we zo gewend zijn te zien, moet je lens een bereik van 10-24 mm hebben.

Hoewel groothoek geweldig is om de omvang van de ruimte vast te leggen en een kamer groter te laten lijken dan hij is, moet je uit de buurt blijven van fisheye-lenzen. Dit omdat deze te veel vervorming toevoegen en er onnatuurlijk uitzien.

Houd er ook rekening mee dat je waarschijnlijk vastgoedfotografie binnen en buiten gaat fotograferen, dus kies een camera-opstelling die met beide werkt.

Laten we, met dat in gedachten, eens kijken naar enkele opties voor de beste lens voor vastgoedfotografie. Je kunt dan vaak uit bij een:

Wat houdt dronefotografie van onroerend goed in?

Naast vastgoedfoto’s kan video een uiterst lucratieve optie zijn bij het nastreven van een carrière in vastgoedfotografie.

Met behulp van dronefotografie van onroerend goed kunnen dramatische, opvallende beelden worden gecreëerd, waardoor een woning zich online kan onderscheiden van de rest.

Cameradrones kunnen geweldig zijn voor het maken van een virtuele rondleiding, waarbij ze door elke kamer van een pand bewegen, zodat een online kijker de ruimte kan ervaren.

Drones kunnen ook weidse landschapsfoto’s maken en een groot pand in de kijker zetten, maar ze zullen niet de plaats innemen van uw vertrouwde DSLR camera. Als het om binnenopnamen gaat, kunt u nog steeds het beste kiezen voor traditionele vastgoedfotografie.

Als je geïnteresseerd bent in het toevoegen van dronefotografie van onroerend goed aan je repertoire, houd er dan rekening mee dat drones prijzig kunnen zijn. De beginnen ongeveer bij € 1000 en vanaf daar stijgend.

Naast de kosten van apparatuur zijn er nog andere factoren die mensen ervan weerhouden drone-operatoren te worden. Om legaal met drones te mogen vliegen in Nederland, moet je eerst een exploitatievergunning verkrijgen.

Je moet wat tijd besteden aan het leren gebruiken van de drone voordat je ermee gaat vliegen. Als je net begint, kun je dus het beste contact opnemen met onze drone vastgoedfotograaf voor onroerend goed.

Belangrijke punten bij dronefoto’s

 • Het opzetten van drones zal langer duren dan traditionele camera’s en er is meer apparatuur voor nodig. Je moet voorbereid zijn op lange videosegmenten en deze vervolgens in de postproductie in kortere clips knippen. Om video’s van hoge kwaliteit te produceren, heb je een drieassige cardanische ophanging nodig. Dit om je camera stabiel te houden terwijl je drone beweegt. Het geeft u meer controle over uw vastgoeddronefotografie doordat u kunt zoomen en uw opnamen kunt pannen.
 • Voor dronefotografie van onroerend goed moet u erop voorbereid zijn dat de weersomstandigheden gedurende de dag kunnen veranderen. Zorg ervoor dat u van elk perspectief meerdere foto’s maakt. Dit zorgt ervoor dat je geen enkel potentieel uitzicht mist. Als je goede foto’s van de woning wilt maken, moet je streven naar een rustige dag waarop er geen harde wind staat.
 • Je moet je drone altijd kunnen voorprogrammeren voordat je gaat vliegen. Dit moet halverwege de vlucht geen last-minute aanpassingen hoeft te doen. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent als je in de buurt van zaken als draden en bomen vliegt. Anders kan de drone beschadigen en dit kan je veel geld kosten als er iets misgaat.

Naast een algemeen contract voor eigendomsfotografie heb je een specifiek drone-exploitatiecontract nodig, omdat er aanvullende wettelijke vereisten zijn voor drone operators.

Fotografietips voor onroerend goed

Als je jezelf afvraagt hoe je foto’s van onroerend goed kunt maken die indruk maken, kunt je ook op die afdeling terecht. Hier vindt je een uitgebreide lijst met tips om uw eerste paar sessies als vastgoedfotograaf soepel te laten verlopen.

Maak een standaard opnamelijst

Als je een lijst opstelt van de foto’s die u nodig heeft voor het huis, bespaar tijd wanneer je op locatie bent en je kunt als woningfotograaf alle bezittingen dekken die je aan jouw klant levert.

Hier is een voorbeeld van de opnames die je in je opnamelijst kunt opnemen:

 • Voorkant buitenkant (onder meerdere hoeken en afstanden)
 • Groothoekopnamen van de slaapkamers, de familiekamer, de keuken en de studeerkamer
 • Opnamen van speciale ruimtes (wasruimte, bijkeuken, garage, kelder)
 • Foto’s van achtertuin/terras

Natuurlijk heeft elk huis zijn unieke kenmerken, dus als je vooraf met uw klanten de vereiste opnamen maakt, kun je jouw werkproces versnellen als het tijd is om te fotograferen, en zorg je voor een goede klantervaring.

1) Loop door het huis

Wanneer je ter plaatse aankomt, moet u een idee krijgen van de ruimte waarmee je werkt. Doe dit voordat je een camera oppakt om te fotograferen. Je kunt in gedachten notities maken van de belichting, hoeken en opvallende kenmerken van de huizen die je op jouw foto’s wilt weergeven.

Als de huiseigenaren aanwezig zijn, kunt u ook vragen of ze voorwerpen en meubels mogen verplaatsen of plekken kunnen opruimen die een afleiding in het beeld kunnen vormen.

Hoe minder bewerkingswerk er nodig is om rommel of andere onvolkomenheden in de afbeelding te verwijderen, hoe beter voor uw algehele workflow.

2) Flitsfotografie in onroerend goed

Vaak heb je geen controle over wanneer je bij de shoot aankomt, en weet je niet wat voor soort natuurlijk licht het huis heeft.

Er kan flitsfotografie nodig zijn om de kamers in het huis er op hun best uit te laten zien.

Het probleem is dat de flitsers op een camera harde verlichting en schaduwen kunnen creëren, wat betekent dat je na de productie veel werk zult hebben om de lichtafval (donkere randen van de foto en een helder midden) te egaliseren.

We raden u aan een flitser te gebruiken in plaats van de standaard uitklapbare flitser van uw camera, zodat je zich op zijn positie kunt verplaatsen.

Probeer de flitser op de camera zo te draaien dat deze naar een muur wijst om licht te reflecteren. Als het licht via de muren weerkaatst, ontstaat er zachter licht voor een gelijkmatiger uiterlijk.

3) Correcte vervorming

Lensvervorming is een belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden bij elk type fotografie. Als het gaat om vastgoedfotografie, waarbij uw onderwerpen kamers zijn met zeer scherpe, hoekige lijnen, wil je wellicht de lensvervorming corrigeren om gebogen of onnatuurlijke lijnen en rondingen te corrigeren.

Gelukkig maken programma’s als Adobe Lightroom het eenvoudig om lensvervorming met een paar klikken te corrigeren.

Om het aantal aanpassingen dat u tijdens het bewerken moet maken tot een minimum te beperken, moet je ervoor zorgen dat je de kamers recht naar voren fotografeert. Gebruik indien nodig een statief en de waterpasmeter van uw camera.

4) Het klantbeoordelingsproces

Een goede vastgoedfotograaf zijn, betekent meer dan alleen beelden vastleggen van prachtige ruimtes. Je moet ook de verwachtingen van uw klanten beheren.

Zodra je de foto’s heeft gemaakt, is het een goed idee om de foto’s samen met de makelaar te bekijken terwijl u ter plaatse bent, om te voorkomen dat je ontevreden klanten krijgt en dat u de woning opnieuw moet bezoeken voor gemiste foto’s.

Je kunt de afbeeldingen van je setlist tellen om er zeker van te zijn dat je de volledige lijst met beloofde foto’s hebt gekregen en dat alles er goed uitziet in de zoeker voordat je het pand verlaat.

Als ingehuurde creatieve professional kun je er niet van uitgaan dat iedereen jouw proces of de foto’s die je hebt gemaakt begrijpt.

Maak van dit moment de gelegenheid om uit te leggen waarom je de specifieke foto’s leuk vindt en hoe ze er naar verwachting uit zullen zien nadat je klaar bent met het bewerken ervan.

Waar kun je vastgoedfotografie leren?

Als je je afvraagt: “hoe word ik vastgoedfotograaf?” Er is niet één plek om te beginnen. Er zijn tal van cursussen over vastgoedfotografie online beschikbaar via platforms. Deze helpen je om de basisprincipes van techniek en zakelijke aspecten te begrijpen.

Bovendien is het zoeken naar online fotografiegroepen om van collega’s te leren en te oefenen een uitstekende manier om praktijkervaring op te doen en te oefenen met uw camera en apparatuur.

Zoek naar Facebook of Instagram groepen waarmee u verbinding kunt maken en kunt leren van andere fotografen in uw omgeving.

Wat voor soort achtergrond heb je nodig om een professioneel vastgoedfotografiebedrijf te runnen?

Je hoeft geen bepaalde achtergrond te hebben om een succesvolle vastgoedfotograaf te worden, maar ervaring als fotograaf en freelancer helpt wel.

Het runnen van een vastgoedfotografiebedrijf is veel meer dan alleen het maken van professionele vastgoedfoto’s. Je lost een probleem op voor makelaars in onroerend goed, en zij komen naar u toe voor professionele expertise en de door u geleverde foto’s.

Je zult ook een facturatiesysteem en fotografiecontracten moeten opzetten. Tijd en moeite moet je besteden aan het zoeken naar nieuwe freelanceklanten. Een groot deel van het werken als vastgoedfotograaf is ook het ontwikkelen van een sociale media strategie. Dit is nodig om je werk onder de aandacht te brengen.

Vastgoedfotograaf inhuren

Je kunt bij Vette Foto een vastgoedfotograaf huren die je woning perfect vastlegt. Vraag voor meer informatie een gratis offerte aan.

Share This Story, Choose Your Platform!