Lifestyle fotografie

De laatste jaren is de term lifestyle fotografie snel wijdverspreid geworden. De kans is groot dat je in meer dan een handvol gevallen zelfbenoemde lifestyle fotografen op sociale media bent tegengekomen.

Maar wat houdt deze term precies in? Is het iets dat de moeite waard is om te ontdekken en misschien zelfs toe te voegen aan uw fotografie website? Link je naar ons?

Blijf lezen om alles te weten te komen over lifestyle fotografie, van wat het is tot hoe je er een professional in kunt worden. ​

Je kunt bij Vette Foto ook fotografie cursussen worden en de beste camera’s kopen. Een andere dienst die wij bieden is dat je bij ons een professionele fotograaf kunt inhuren.

Wat is lifestyle fotografie?

Lifestyle fotografie is een stijl van portretfotografie die tot doel heeft situaties uit het echte leven op een artistieke manier vast te leggen. Het doel van dit soort fotografie is om de verhalen van mensen te delen via openhartige, niet-geënsceneerde scènes.

Hoewel een levensstijl benadering kan worden gevolgd in elke vorm van fotografie waarbij de mens centraal staat, beschouwen velen deze stijl als het beste vertegenwoordigd in familiefoto’s.

Het belangrijkste verschil tussen lifestyle fotografie en openhartige portretten ligt in de betrokkenheid van de fotografen bij de scène.

Wil je meer weten over hoe je dit soort beelden maakt? Met de volgende tien tips voor fotografie kun je aan de slag in het genre en kun je hartverwarmende verhalen vastleggen:

  • Streef naar authenticiteit
  • Plan van tevoren
  • Maak opnamen op alledaagse locaties
  • Zorg ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt
  • Regisseer de actie, niet de poses
  • Anticipeer op elke beweging
  • Let goed op details
  • Maak deel uit van het gesprek
  • Houd uw camera in de buurt
  • Vertel het verhaal van uw onderwerpen

Wil je je lifestyle laten fotograferen? Huur dan Vette Foto in om foto’s te maken die social media waardig zijn. Onze lifestyle foto’s gaan regelmatig viraal! Je kunt bij ons zelf een fitness fotoshoot doen!

1) Streef naar authenticiteit

Omdat het doel van lifestylefotografie is om het leven te documenteren zoals het gebeurt, is het belangrijk dat je beelden zo natuurlijk mogelijk zijn en de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen.

Het is onnodig om te zeggen dat het waarschijnlijk niet normaal is dat iemand je volgt met welk type camera dan ook. Bij lifestylefotografie betekent authenticiteit het maken van foto’s die het dagelijks leven van mensen weerspiegelen.

Dat wil zeggen: geen geposeerde portretten, toegevoegde rekwisieten, zorgvuldig geplaatste kunstverlichting of studio fotoshoots.

Je kunt een paar tips geven over de beste plaatsen om de foto’s te laten maken of welke kleding er het beste bij past, maar je effect op het algehele uiterlijk van de sessie moet tot een minimum worden beperkt.

Stimuleer uw klanten om zich zo natuurlijk mogelijk te laten zien. U hoeft niet al het kinderspeelgoed op te halen of het overdreven aan te kleden voordat u arriveert.

Deze kleine dingen zorgen er ook voor dat ze zich prettiger voelen en resulteren in minder geforceerde scènes tijdens de fotoshoot.

2) Plan van tevoren

Het feit dat je spontane momenten wilt vastleggen, betekent niet dat je op komt dagen zonder een goede planning te hebben gemaakt. Er zijn twee hoofdgebieden om je voor te bereiden op een succesvolle lifestyle fotografie opdracht: persoonlijk en technisch.

Wat de persoonlijke kant betreft, moet u uw klanten vóór de opnamedag leren kennen. Ontdek wat ze leuk en niet leuk vinden, hoe hun dagelijks leven eruit ziet, activiteiten die ze graag samen doen en onderwerpen waar ze gepassioneerd over zijn.

Doe een stapje extra om iets over deze dingen te leren, tot het punt waarop u er een gesprek over kunt voeren.

Dit is vooral belangrijk als het erom gaat de jongere proefpersonen zich open te stellen en zich voldoende op hun gemak te voelen om zichzelf te zijn tegenover een vreemde.

Wat de technische kant betreft: leer zoveel mogelijk over de locaties waar je gaat werken en wees voorbereid op eventuele omstandigheden.

Als de fotoshoot bijvoorbeeld bij uw klant thuis plaatsvindt, kunt u hen vragen naar natuurlijk licht en vervolgens het uur kiezen waarop u wilt fotograferen.

Zorg er ook voor dat u uw camera instellingen als uw broekzak kent, want als u de onderwerpen niet onder controle heeft, betekent dit dat u zich snel moet aanpassen aan eventuele veranderingen.

3) Maak opnamen op alledaagse locaties

In tegenstelling tot de meeste andere vormen van fotografie is licht hier geen doorslaggevende factor bij het kiezen van een locatie voor je lifestyle fotoshoot.

Er zijn twee dingen waar u zich op moet concentreren: waar voelen uw onderwerpen zich het meest op hun gemak en welke plaats vertegenwoordigt het beste wie ze zijn.

Brengen ze hun middagen door met spelen in het park of thuis met creatieve activiteiten? Zijn zij het soort mensen dat niet kan wachten tot het weekend om de natuur te verkennen, of genieten ze liever van een luie zondagochtend in hun woonkamer?

U zou de antwoorden op al deze vragen tijdens de planningsfase moeten kunnen vinden en deze moeten gebruiken om te beslissen over de beste plaats om uw fotoshoot uit te voeren.

Kies indien mogelijk twee of meer locaties, omdat u hiermee de verschillende interesses van uw onderwerpen kunt vastleggen. Bovendien beschikt u over een back-upplan voor het geval de eerste locatie op uw lijst uiteindelijk niet lukt.

4) Zorg ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt

De meeste mensen vinden het moeilijk om volledig open te zijn tegenover vreemden, laat staan voor een vreemdeling met een camera. Als fotograaf is het jouw taak om ervoor te zorgen dat ze zich in jouw aanwezigheid op hun gemak voelen.

Om dit te bereiken, zijn er verschillende dingen die je kunt (en zou moeten) doen. Begin met het breken van het ijs door te praten over iets waar ze gepassioneerd over zijn.

Als u de juiste stappen heeft gevolgd, weet u dit al vanaf de planningsfase.

Dit kan van alles zijn, van een gesprek voeren over de laatste handelsgeruchten bij de koffie tot het delen van leuke weetjes over dinosaurussen terwijl de kinderen je hun kamers laten zien.

Hoe het ook zij, blijf bij lichte onderwerpen en laat hen het grootste deel van het woord doen. Als er kinderen bij de fotoshoot betrokken zijn, zoals meestal het geval is bij lifestylefotografie, houd dan rekening met hun dagelijkse routines.

Een prachtige omgeving tijdens het gouden fotografie uur is volkomen zinloos als de kinderen hongerig of moe zijn. Zorg ervoor dat ze plezier hebben tijdens het hele proces en respecteer cruciale momenten op de dag, zoals maaltijden en dutjes.

Last but not least: laat uw klanten niet het gewicht van de scènes dragen. Door met ze te praten over het soort foto’s dat je wilt maken en hoe je die krijgt, zullen ze zich veel comfortabeler voelen voor de camera.

De volgende stap op deze lijst leert je hoe je de fotoshoot kunt regisseren zonder het doel van lifestylefotografie te verpesten.

5) Regisseer de actie, niet de poses

Om uw lifestylefoto’s openhartig te houden en uw onderwerpen toch enige begeleiding te bieden, kunt u hen vertellen wat ze moeten doen in plaats van hoe ze het moeten doen.

In plaats van ze bijvoorbeeld te vragen een aantal algemene ideeën voor familieportretten te volgen, kun je ze vragen je hun favoriete spel te laten zien.

Dit zorgt ervoor dat hun interacties veel natuurlijker en ontspannender zijn, en dat ze de camera misschien zelfs helemaal vergeten.

Laat elke situatie op natuurlijke wijze evolueren, maar wees niet bang om een nieuwe activiteit uit te lokken als de huidige niet werkt of als je iets nieuws wilt proberen.

6) Anticipeer op elke beweging

In zekere zin lijkt lifestylefotografie behoorlijk op natuurfotografie. Een dynamische, snelle omgeving waar je zo min mogelijk invloed op probeert te hebben.

Het zal niet veel tijd kosten voordat je beseft dat de snelheid van een cheetah niets te maken heeft met een dolgelukkige peuter. De meest bijzondere momenten in een lifestylefotosessie duren zelden langer dan een seconde.

Daarom moet je leren hoe je hierop kunt anticiperen, zodat je op elk moment klaar kunt zijn om te fotograferen.

Door te fotograferen in de burst-modus kunt u de momenten direct vóór en na het daadwerkelijke moment vastleggen, wat soms resulteert in nog betekenisvollere beelden.

7) Let goed op details

Niet elke foto die u maakt, hoeft een middellange tot brede opname te zijn. Sommige vallen misschien niet eens onder de categorie portretfotografie.

Om een reeks beelden vast te leggen die echt weerspiegelen wie je onderwerpen zijn, moet je inzoomen op details die een close-up verdienen en letten op wat de ruimte tot hun eigendom maakt, zoals een doos met speelgoed of een kat die erop slaapt.

Lifestyle foto’s zijn veel meer dan een portretsessie, en uw klanten zullen het zeer op prijs stellen dat u de tijd neemt om naar details te zoeken die verder gaan dan de voor de hand liggende foto’s.

Om u hiervoor te laten inspireren, kunt u door portfolio’s voor beeldende kunstfotografie bladeren of fotografie boeken lezen.

8) Neem deel aan het gesprek

Mensenvaardigheden spelen een grote rol in de meeste fotografiecarrières, en lifestylefotografie is daarop geen uitzondering.

Hoe graag u uw bemoeienis met de fotoshoot ook tot een minimum wilt beperken, dat betekent niet dat u moet doen alsof u er helemaal niet bent.

Door tijdens de fotoshoot met mensen te praten, zullen ze je meer als gast dan als fotograaf zien, wat in jouw belang werkt en hen helpt kalm en natuurlijk te blijven.

Bovendien kun je de actie sturen zonder schijnbaar uit het niets te verschijnen om wat bevelen te geven en weer te verdwijnen.

9) Houd je camera in de buurt

De eerste regel van lifestyle fotografie is: je legt je camera niet neer. Tijdens je reis om een professionele fotograaf te worden, zul je leren dat enkele van de mooiste foto’s uit de minst verwachte situaties komen.

Dit geldt vooral als het je doel is om deze onverwachte momenten daadwerkelijk vast te leggen.

Houd zelfs tijdens kleine pauzes de actie in de gaten en wees klaar om te fotograferen. Dit is waar het zelfbewustzijn van uw cliënt het laagst is en rauwe emoties en hun ware aard laat zien.

10) Vertel het verhaal van je proefpersonen

Uiteindelijk betalen uw klanten u niet om een paar mooie familieportretten te krijgen, maar om hun verhaal vast te leggen. Ze nodigen je uit in hun leven als een van hen, in ruil voor tastbare herinneringen aan die momenten.

Daarom moet je verder gaan dan technisch onberispelijke portretten en de kunst van het vertellen van fotografieverhalen onder de knie krijgen.

Bedenk hoe elk van de afbeeldingen in de fotoshoot zich verhoudt tot de andere, en breng ze samen via jouw fotografiestijl.

Als u de afbeeldingen afdrukt of met uw klanten deelt als een online galerij met behulp van Wix Photo Albums, zorg er dan voor dat de volgorde waarin u ze presenteert een verhaal volgt.

Wil je met lifestyle fotografie beginnen?

Wij bieden een cursus voor lifestyle fotografie en daarbij kun je bij ons de juiste camera bestellen. Ga naar onze webshop en bekijk de mogelijkheden.

Share This Story, Choose Your Platform!