Analoge fotografie

De term ‘analoge fotografie’ verwijst naar fotografie met behulp van een analoge camera en film. Er wordt een filmrolletje in de camera geladen en de magie begint zodra je begint te klikken: licht interageert met de chemicaliën in de film en er wordt een beeld opgenomen.

De beelden verzameld in uw filmrol komen tot leven wanneer de film wordt verwerkt in een fotolab. Als het gaat om het kiezen van een filmcamera, is het belangrijk om te onthouden dat verschillende camera’s verschillende soorten film opnemen.

Sommige camera’s gebruiken 35 mm-film, sommige hebben film van 110-formaat nodig, sommige maken 120-film (ook wel ‘mediumformaat’ genoemd) en sommige gebruiken instantfilm.

De meest voorkomende keuze is 35 mm-film, die kan worden verwerkt in uw plaatselijke fotolaboratorium, drogisterij of supermarkt.

35 mm-film wordt geleverd in blikjes en wordt gekenmerkt door de tandwielgaten: kleine perforaties die langs de rand van de filmstrook lopen. 120-film daarentegen is groter en levert vierkante foto’s op; deze film heeft geen tandwielgaten.

110-formaat film wordt gebruikt met zakcamera’s en produceert kleine foto’s. Ten slotte vereisen instantfoto’s geen fotolabverwerking; ze ontwikkelen zich op magische wijze binnen een paar seconden!

In onze webshop verkopen wij tijdelijk alle soorten camera’s en accessoires met hoge korting!

Wat is er zo leuk aan analoge fotografie?

Popart-icoon Andy Warhol zei ooit: “Het idee om ergens op te wachten maakt het spannender”, en dat is perfect van toepassing op analoge fotografie.

Er is geen LCD-scherm om je foto’s te controleren en je ziet pas wat je hebt vastgelegd nadat het filmrol is verwerkt, gescand en afgedrukt.

Vraag het aan elke liefhebber van analoge fotografie en zij zullen je vertellen dat het wachten deel uitmaakt van de spanning! Als je eenmaal met analoge fotografie begint, zul je het zeker een creatieve voldoening vinden.

Moderne apps en software hebben geprobeerd de effecten na te bootsen die je krijgt met filmfoto’s, maar er gaat niets boven het origineel; het geeft meer voldoening als je het zelf maakt dan met een filter.

Uiteraard kunnen de resultaten variëren (afhankelijk van de lichtomstandigheden, de gebruikte film en camera en de stemming van uw fotolab-operator, enz.), maar over het algemeen is het analoge uiterlijk onmiskenbaar.

Kleuren zijn rijker, de verzadiging is dramatischer (of ‘wild’ zo je wilt) en de filmkorrel geeft ziel en karakter aan je beelden, ze lijken nostalgische en droomachtige herinneringen op te roepen.

Experimenteren en de spanning van het onbekende drijven ons in onze liefde voor analoog.

Wat u kunt verwachten bij analoge fotografie

Lichtlekken, blanco shots en gelukkige ongelukken – dit zijn normaal bij de eerste paar rollen. Maar geef niet op! Het vergt wat oefening, maar je zult het onder de knie krijgen.

Onze tip? Zorg ervoor dat u de instructies leest. Soms vergeten zelfs filmfotografieveteranen de lensdop eraf te halen!

Experimenteren met je foto’s door technieken uit te proberen kan bizarre resultaten opleveren, dus voel je niet al te slecht als je foto’s niet lijken op hoe je ze had gepland.

Wil je wat tips proberen? Bekijk de fotografie pagina van Vette Foto voor enkele ideeën!

De meeste lomografen zijn eigenlijk blij om lichtlekken te ontdekken – dit zijn witte of rode strepen op film die worden veroorzaakt door strooilicht dat een camerabody binnendringt – en “fouten” die optreden tijdens het fotograferen – deze “fouten” maken je foto’s nog interessanter en unieker!

Houd er ook rekening mee dat verschillende filmlaboratoria niet dezelfde chemicaliën en kalibraties gebruiken, zodat u gevarieerde resultaten krijgt met uw foto’s.

Wat is de ideale filmcamera om mee te beginnen?

35 mm – Een 35 mm camera zoals de Lomo LC-A+ of Lomo LC-Wide maakt gebruik van allerlei soorten 35 mm-films die gemakkelijk kunnen worden ontwikkeld in uw plaatselijke fotolaboratorium.

Beide camera’s worden aanbevolen voor beginners, omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn; Dankzij het compacte formaat kunt u gemakkelijk opnamen maken en indrukwekkende resultaten behalen.

Deze camera’s produceren foto’s met stralende kleuren en vignetten die uw onderwerp omlijsten; Bovendien zijn ze uitgerust met creatieve instellingen voor artistieke foto’s.

120 – Als je het 35 mm-formaat eenmaal onder de knie hebt, wil je misschien het meer geavanceerde midden formaatgebied verkennen.

Je kunt beginnen met de Diana F+, een klassieke camera die zachte, droomachtige vierkante foto’s maakt. Ga je voor scherpe opnames, ga dan voor een premium 120 camera zoals de Belair X 6-12.

Instant

Met instant fotografie kunt u in een mum van tijd genieten van de tactiele ervaring van analoge fotografie.

Het is een geweldige keuze voor spontane momenten; zodra u op de ontspanknop klikt, werpt de camera de foto uit, die zich in minder dan een minuut ontwikkelt.

Een uitstekende keuze voor het maken van creatieve en leuke instantfoto’s is de Lomo’Instant.

Wat dit onderscheidt van andere instant camera’s is de creatieve flexibiliteit die het biedt: 3 opnamemodi, geavanceerd lenssysteem, meervoudige belichtingsfunctie en instellingen voor lange belichtingstijden.

Het geeft je de vrijheid om te experimenteren en direct de resultaten te zien.

110 analoge camera

110 Camera’s zijn supergemakkelijk te gebruiken en ze zijn zo klein dat ze precies in je zak passen.

Er zijn geen instellingen om je druk te maken over deze analoge baby’s; je hoeft alleen maar te wijzen en op de sluiter te klikken.

Dit zijn de 10 beste film camera’s van dit moment.

Experimenteren met film

Er zijn verschillende soorten film onder deze verschillende formaten (met uitzondering van Instant Film): Kleurnegatief, Zwart-wit, Redscale en Dia. ​

Kleurnegatieffilm produceert natuurlijke, levensechte kleuren en vloeiende korrels. Ze ondergaan een standaardverwerking met behulp van C-41-chemicaliën.

Zwart-wit film levert, zoals de naam al doet vermoeden, monochromatische foto’s op.

Redscale-film levert warme tinten op, variërend van stralend rood tot honingtinten. Je kunt de redscale-techniek zelf uitvoeren (met behulp van een kleurnegatieffilm) of er een kopen.

Analoge fotografie termen

  • 135 – Ook wel 35 mm genoemd; het meest voorkomende filmformaat.
  • 120 – Een soort film met papieren achterkant die in verschillende middenformaatcamera’s wordt gebruikt.
  • Diafragma – Het gat waar licht doorheen gaat om de film bloot te leggen – de lensopening. Het diafragma wordt gemeten in F-getallen, hoe lager het getal, hoe groter het diafragma. Een hoog diafragmagetal betekent een kleiner scherptegebied binnen de opname.
  • ASA – Dit kleine acroniem verwijst naar hoeveel licht je nodig hebt om je film correct te belichten. Het staat voor American Standards Association, wiens fotografische belichtingssysteem in 1987 de basis werd voor het meer gebruikelijke filmsnelheidssysteem van de International Standards Organization (ISO).
  • Automatische belichting – Dit is een belichtingssysteem dat in een aantal moderne camera’s wordt aangetroffen en dat de film elke keer correct belicht, zonder dat er handmatige instellingen hoeven te worden aangepast.
  • B Instelling – Met deze ‘bulb’-modus op bepaalde camera’s kunt u de sluiter zo lang open houden als u wilt, wat resulteert in lange belichtingstijden en foto’s met lichte strepen. ​
  • Bokeh – Verwijst naar de esthetische kwaliteit van het onscherpe deel van een afbeelding, veroorzaakt door een kleine scherptediepte.
  • Bulb – Is de sluiterinstelling die de sluiter open houdt zolang u de ontspanknop ingedrukt houdt.
  • Cross-process – Er zijn twee soorten kleurenfilmchemie: C-41 (voor kleurennegatieven) en E-6 (voor kleurendia’s). Cross-processing is in wezen het onderdompelen van onbewerkte film in de “verkeerde” chemie voor zijn filmtype. Wanneer kleurendiafilms kruislings worden verwerkt in de C-41-chemie, hebben de resulterende beelden diep verzadigde kleuren en een hoog contrast.
  • Donkere kamer – Letterlijk een donkere kamer waarin u film chemisch kunt verwerken of negatieven kunt afdrukken zonder de fotogevoelige film en het papier aan licht bloot te stellen.

Bekijk hier alle 101 termen voor fotografie.

Share This Story, Choose Your Platform!