Newborn fotografie

Ik was 2o jaar geleden niet altijd even vaardig met mijn camera. Mijn liefde voor newborn fotografie kwam tot bloei doordat ik niet kon voldoen aan de ambitie om goede foto’s te maken van mijn pasgeboren dochter.

Sommige van de foto’s die ik heb gemaakt zijn zo slecht dat ik me te beschaamd voel om ze aan de wereld te laten zien.

Maar aangezien jullie hier zijn en tot nu toe hebben gelezen, denk ik dat jullie het niveau van ‘slecht’ moeten ervaren waar we het over hebben, om van mijn fouten te leren en ervoor te zorgen dat uw foto’s vanaf het begin beter zijn.

In mijn blog ga ik jullie alles uitleggen over het maken van babyfoto’s. We gaan het hebben over de leukste ideeën en benodigde materialen als newborn fotograaf.

Wil je een newborn fotografie fotoshoot doen? Contact dan vettefoto.nl.

15 TIPS VOOR HET MAKEN VAN GEWELDIGE FOTO’S VAN UW PASGEBOREN

Ik begon mijn newborn fotografie reis in oktober 2012. Het begin was interessant. Voorafgaand aan de training had ik geen idee van de regels die van toepassing zijn op babyfotografie. Geen idee over de hoeken en belichting. Dit is duidelijk te zien op de vroege foto’s van mijn dochter (ik heb hieronder enkele voorbeelden geplaatst..).

Ik oefende op mijn eigen ‘pasgeborene’, maar ook al heb ik honderden foto’s van haar, ik heb niet veel goede foto’s waar ik echt blij mee zou zijn. Met alle dingen die we voor onze baby kopen, zullen de foto’s die we in de loop der jaren verzamelen het enige zijn dat nog overblijft nadat onze baby volwassen is, maar toch is dit het laatste gebied waar de meerderheid van de mensen het geld aan wil uitgeven.

Ik rekende niet op mijn twijfelachtige vaardigheden om die korte momenten in de tijd vast te leggen, dus boekte ik een professionele fotograaf om foto’s van mijn dochter te maken.

Toch wilde ik graag leren hoe ik betere foto’s kon maken van onze kinderen terwijl ze opgroeien, dus investeerde ik in uitgebreid leren, gevolgd door geweldige lenzen en verlichting.

Aanvankelijk had ik echter alleen natuurlijk licht en een heel eenvoudige DSLR camera tot mijn beschikking. Zoals ik al vrij vroeg leerde, was het niet de fout van de apparatuur dat mijn foto’s “niet perfect” waren. De camera maakt een fotograaf niet geweldig. Vaardigheden en kennis wel.

Wil je met newborn fotografie beginnen? Koop dan alles wat je nodig hebt in onze webshop!

1. Licht is alles

Natuurlijk licht kan alles zijn wat je nodig hebt om adembenemende foto’s te maken, als je het in je voordeel gebruikt. Indirect licht dat uit het raam komt, kan flatterender zijn dan het harde licht van een flitser, maar alleen als het zacht is.

Doorzichtige witte gordijnen kunnen magisch werken als het gaat om het verzachten van uw licht. Direct zonlicht kan harde, overweldigende schaduwen veroorzaken.

Zorg ervoor dat je je baby in een hoek van 45 – 90 graden richting het raam plaatst, zodat het licht van het voorhoofd naar beneden op de neus valt. We mikken op de vlindervormige schaduwen onder de neus van je baby.

Deze lichtrichting laat de wangen van je baby prachtig uitkomen. Een andere optie is om je baby met het licht ernaast te plaatsen. De schaduwen die op hun gezicht worden gecreëerd, voegen dimensionaliteit toe aan uw afbeelding.

Steek de foto’s van uw baby nooit “in de neus” aan. Weet je nog dat je als kind je gezicht aanstak met een fakkel, om je broers en zussen bang te maken? Ja, die richting van het licht is een no-go.

Tenzij je hun portfolio aan het opbouwen bent voor een toekomstig slot in een horrorfilm.

Als u besluit buiten foto’s te maken, profiteer dan van het ‘gouden uur’: het warme licht dat we laat in de middag tegenkomen. Je kunt ook proberen om foto’s te maken in de vroege ochtend, wanneer de zon nog niet op zijn sterkst is.

2. Hoeken kunnen je foto maken of breken

Het is belangrijk om je foto zo samen te stellen dat het hoofd van de baby hoger is dan het achterwerk, anders krijg je een beeld dat lijkt op een baby die uit een vliegtuig valt.

Als het hoofdje van uw baby niet op die manier kan worden geplaatst, draai dan uw camera!

Hier is een voorbeeld van newborn fotografie, waarbij de baby op een platte zitzak werd geplaatst, maar doordat ik mijn camera ongeveer 45 graden naar rechts draaide, kreeg ik dit beeld van mijn model, rustend met het hoofd omhoog.

3. Schiet nooit in de neus bij newborn fotografie

Nooit. Zo simpel is het.

4. Leer je camera kennen

Als u dit uitstelt sinds u uw camera heeft gekocht, is dit het moment om uw handleiding te openen. Ook op YouTube staan duizenden uitlegvideo’s over het gebruik van bepaalde functies en instellingen.

Elke camera is anders, maar er zijn bepaalde dingen die vrij algemeen zijn. Als u de uwe goed kent, kunt u het proces van het maken van uw afbeeldingen begrijpen, en als gevolg daarvan kunt u ook betere foto’s maken.

 • Leer hoe u de flitser op uw camera kunt uitschakelen en zo vaak mogelijk gebruik kunt maken van natuurlijk licht.
 • Als je met je camera de instellingen kunt wijzigen naar handmatig, experimenteer dan met het diafragma. Hierdoor kunt u prachtige afbeeldingen maken met een zachte, onscherpe achtergrond (ondiepe scherptediepte). U kunt dit bereiken door het diafragma te vergroten, waardoor meer licht de opening in uw lens binnendringt en uw camerasensor bereikt. Hoe lager het “f”-getal op uw camera, hoe groter de kans dat u een onscherpe achtergrond krijgt. Hier zit echter een keerzijde aan: je hebt een scherpe focus en een vaste hand nodig, anders wordt alles heel zacht en zonder duidelijk focuspunt.
 • Ook al worden pasgeborenen doorgaans niet geassocieerd met snelle bewegingen, het is toch de moeite waard om het een en ander te weten over je sluitertijd. Als u trillende handen heeft, kunt u met een snellere sluitertijd de onscherpte in beelden verminderen en ze scherper maken.
 • Als u leert hoe u de ISO instelling kunt aanpassen (die verantwoordelijk is voor de gevoeligheid van uw camera voor licht), kunt u zonder flitser fotograferen in minder dan perfecte lichtomstandigheden (ISO is echter lang niet zo krachtig als flitser, dus verwacht geen wonderen, het helpt echter om te fotograferen op een bewolkte dag of wanneer uw baby in de schaduw ligt). ​

Koop je nieuwe camera met hoge korting in onze online webshop!

5. Ken de compositieregels

Je moet de regels kennen om ze te kunnen overtreden, maar in de meeste gevallen zorgen de compositieregels voor een aangenamer beeld.

 • Centreer het onderwerp niet, of vermijd het in ieder geval, zodat de compositie wat interessanter wordt. Er is niets mis met een beetje negatieve ruimte.
 • Je onderwerp moet idealiter naar de camera gericht zijn.
 • Laat meer ruimte vóór je onderwerp dan achter je onderwerp. Houd je indien mogelijk aan de regel van derden. Wat is de regel van derden? Stel je voor dat je foto in negen gelijke segmenten is verdeeld door twee verticale en twee horizontale lijnen. De regel van derden bij newborn fotografie zegt dat je de belangrijkste elementen van je afbeelding langs deze lijnen of op de punten waar ze elkaar kruisen moet plaatsen.
 • In ons geval zal het belangrijkste element waarschijnlijk een van de ogen van je baby zijn. Als u dit doet, ziet uw foto er aantrekkelijker en evenwichtiger uit. Symmetrie en patronen zorgen voor een zeer opvallende compositie.
 • Probeer verschillende gezichtspunten – babyfoto’s van bovenaf maken is geweldig (zorg er altijd voor dat u iets van achteren van uw baby fotografeert om te voorkomen dat u in de neus schiet en draag altijd de camerariem om uw nek als u in deze positie fotografeert). Er zijn nog veel meer gezichtspunten die de moeite waard zijn om mee te experimenteren. Probeer vanuit het perspectief van je baby te fotograferen, kom van dichtbij en vang een glimp op van zijn wimpers, zijn profiel. Hemel is de limiet.

Bekijk de belangrijkste regels voor professionele fotografie.

6. Je hebt niet veel nodig voor newborn fotografie

Grote bloemrijke hoofdbanden en massieve wollen mutsen en luierbroekjes zullen over een paar jaar alleen maar afleiden als je je foto’s bekijkt. Baby’s zijn op zichzelf perfect, zonder ‘gadgets’ voor een newborn fotograaf.

Wat wil je liever onthouden: outfit die vandaag misschien grappig/modieus overkomt, of de dingen die je baby zo speciaal maken?

Hun kleine tenen, kleine haarkrulletjes, huidrolletjes… dit alles is maar een fractie van een seconde zo klein. Ze zeggen niet voor niets dat kinderen zo snel groot worden.

7. Wees voorbereid

Dit is waarschijnlijk het moeilijkste deel. Ik heb zoveel nieuwe moeders horen vertellen hoe ze met camera’s in hun handen wachten tot de baby lacht, om vervolgens de grootste, mooiste grijns te krijgen als ze hun handen vol hebben.

Houd uw camera of telefoon altijd bij de hand. Hoe vaker je je baby fotografeert, hoe vertrouwder hij of zij zal zijn met een camera, en op deze manier kun je de meest natuurlijke, spontane uitdrukkingen vastleggen.

8. Denk aan de achtergrond

Probeer je achtergrond eenvoudig te houden, zodat je baby de echte focus van je foto is.

9. Een gelukkige baby zorgt voor betere foto’s

Voordat u uw camera klaarmaakt bij een newborn fotografie shoot, moet u ervoor zorgen dat uw baby uitgerust, gevoed en comfortabel is.

Denk na over het tijdstip waarop uw baby het gelukkigst lijkt, voordat u uw camera gereedmaakt. Uit ervaring zou ik zeggen dat baby’s ’s ochtends het meest tevreden zijn.

10. Maak het persoonlijk

Net als in de mode kent newborn fotografie haar eigen trends. Je ziet ze op Pinterest en bent dol op bepaalde looks als je vrienden hun professioneel gemaakte babyfoto’s op Facebook plaatsen.

Eén ding wordt vergeten, misschien wel het belangrijkste van allemaal. Dit is jouw kindje. Wil je dat hun foto’s er net zo uitzien als die van alle anderen? Maak het persoonlijk voor jou.

Maak foto’s in omgevingen die betekenis hebben voor u en uw gezin. Als je naar dat soort beelden terugkijkt, zullen er meer emoties naar boven komen als je ze over een paar jaar op je computer zet.

Hoe prachtig geposeerde sessies ook zijn, het is altijd de moeite waard om een overvloed aan verschillende openhartige foto’s te maken van toen je baby nog klein was. Dat zijn de foto’s die je het meest zult koesteren.

11. Ze worden snel volwassen

Als dit je eerste baby is, zul je me nu zeker niet geloven. Ik kan het zelf nog steeds niet geloven. Als ik naar de foto’s van mijn dochter kijk, van toen ze één tot twee weken oud was, kan ik me eigenlijk niet herinneren dat ze ooit zo klein is geweest.

Je brein met slaapgebrek zal die herinneringen wissen, en de enige manier waarop je die momenten terug kunt halen zijn de foto’s die je hebt gemaakt. Vergeet bij het maken van foto’s niet om die beelden vast te leggen in relatie tot de omgeving.

Bijvoorbeeld afbeeldingen van de hand van een baby in de hand van een familielid en zijn hoofdje in jouw handen. Die zijn belangrijk omdat ze dat gevoel van schaal vastleggen.

12. Zet jezelf op de foto

Misschien heb je er op dit moment geen zin in, omdat je net bevallen bent of weer een slapeloze nacht hebt doorstaan, maar probeer jezelf op zoveel mogelijk foto’s met je gezin te zetten.

Over een paar jaar zal het je kinderen niet meer kunnen schelen dat je geen tijd had om je mascara op te doen, of dat je er stoer uitzag. Ze zullen willen weten dat je bij hen was toen ze klein waren.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat je mijn newborn sessie verlaat zonder minstens één foto met je baby.

De komende jaren zult u duizenden foto’s maken van uw baby, uw partner met uw baby, uw huisdieren met uw baby… maar op de een of andere manier krijgt u zelden de kans om voor de camera te staan, dus u moet de de meeste van al die momenten.

13. Maak twee keer een back-up van alles

Als uw auto kapot gaat, kunt u altijd een nieuwe krijgen. Als uw huis afbrandt, is daar ook een verzekering voor. Wie verzekert jouw herinneringen? Zorg ervoor dat u hiervan op verschillende plaatsen een back-up maakt: harde schijf + cloud.

Er zijn tal van online providers die beperkte gratis opslagruimte aanbieden. Gebruik deze, maar vertrouw nooit op slechts één back-upbron. Bedrijven gaan failliet en kunnen uw herinneringen meenemen.

Koop een harde schijf van behoorlijk formaat (of twee) en kopieer alles: telefoonfoto’s, camerafoto’s, alles.

Wees niet een van die mensen wier herinneringen afhankelijk zijn van waar ze hun telefoon het laatst hebben achtergelaten. Back-up is nog nooit zo toegankelijk geweest.

14. Facebook is geen app voor het opslaan van foto’s

Vanwege een overweldigende hoeveelheid afbeeldingen die elke seconde naar Facebook worden geüpload, moest het bedrijf de grootte van de opgeslagen afbeeldingen verkleinen.

Hierdoor worden uw newborn fotografie afbeeldingen in feite “verkleind”, waardoor hun kwaliteit direct nadat ze zijn geüpload, afneemt.

Het lijkt mij ook dat hoe langer ze op Facebook blijven, hoe gecomprimeerder ze worden, dus zorg ervoor dat er altijd een back-up van de originele kopieën wordt gemaakt.

15. Bovenal: veiligheid

Geen enkele newborn fotografie blogpost over het maken van geweldige foto’s van je pasgeboren baby zou compleet zijn zonder het allerbelangrijkste: veiligheid.

Vaak zien we op websites als Pinterest prachtige afbeeldingen van pasgeborenen in verschillende complex ogende poses.

Wanneer onze baby arriveert, proberen we een aantal van die beelden na te maken, die in veel gevallen een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid en het leven van uw baby.

Enkele voorbeelden zijn:

 • Kikkerhouding – waarbij het hoofdje van onze baby op zijn handen rust.
 • Aardappelzakhouding – waarbij de baby in de vorm van een aardappelzak wordt gewikkeld, waarbij alleen het hoofd en soms de handen naar buiten steken, schijnbaar op zichzelf staand, zonder steun.
 • Baby in handen – pose, waarbij onze baby eruit ziet alsof hij in de lucht wordt getild.
 • Hangend in de mand houding – waarbij uw baby in een mand zweeft, hangend aan een touw, of als alternatief voor deze houding kunnen we een baby tegenkomen gewikkeld in een gaasje of een mousseline doek, hangend aan een boomtak of in een schommel worden geplaatst. Al deze houdingen worden gedaan met behulp van Photoshop.

Lees in onze blogs alle 40 punten die belangrijk zijn bij newborn fotografie.

Huur een professionele newborn fotograaf

Heb je interesse in een shoot voor newborn fotografie? Maak dan een afspraak!

Share This Story, Choose Your Platform!