Runway fotograaf

Het fotograferen van een modeshow is altijd een leuke ervaring, maar catwalkfotografie vergt ook veel tijd en inzet. Als je catwalkfotografie wilt proberen, heeft onze runway fotograaf een paar tips om je op weg te helpen.

Wil je onze fotograaf inhuren? Neem dan contact met ons op.

Catwalkfotografie: 8 tips om te beginnen met een kleine, lokale modeshow

Voordat je direct in de evenementenfotografie duikt, kun je overwegen om naar een modeshow te gaan en te observeren hoe deze werkt. Zo weet je wat je moet doen tegen de tijd dat je een camera oppakt.

Enkele van de beste evenementen zijn door studenten georganiseerde modeshows op universiteiten en hogescholen. Omdat ze niet commercieel zijn, is de beveiliging los en is de sfeer informeler.

Dat betekent dat je meer vrijheid hebt om rond te lopen en zelfs met modellen en ontwerpers te praten. Naast modeshows op universiteiten zijn er ook enkele lokale modewinkels die hun producten graag presenteren op lokale evenementen.

Dit soort zaken komen slechts af en toe voor. Houd uw ogen open voor aankondigingen online of zelfs in kranten. Wie weet heb jij het geluk om er één bij te wonen. Veel steden organiseren tegenwoordig ook minimaal twee keer per jaar een ‘modeweek’.

Zoek uit of er in jouw regio een is en koop een kaartje om erbij te zijn. De meeste van hen beschikken over zowel internationale merken als lokale aanbiedingen. Dit soort shows zijn perfecte gelegenheden om te zien hoe een echte modeshow eruit ziet.

1) Zorg ervoor dat je een camera mee kunt nemen naar het evenement

Omdat je nog steeds begint, heb je niet dezelfde toegang tot de shows als professionele fotografen. Dat betekent dat je misschien helemaal niet eens je camera mee kunt nemen. Verschillende modeshows hebben verschillende regels als het gaat om fotografieapparatuur.

Bij veel grote evenementen mogen toeschouwers vaak helemaal geen camera’s meenemen. Hun reden is om hun inhoud exclusief te houden.

Maar er zijn ook enkele kleinere shows waarin bepaalde soorten camera’s zijn toegestaan, en bij andere kun je zelfs meenemen wat je maar wilt. Ze doen dit omdat het voor hen feitelijk vrije pers is.

Doe voordat je vertrekt onderzoek en ontdek wat je wel en niet mee kunt nemen. Als de regels bepalen dat je geen telelens mee mag nemen, neem hem dan niet mee. Anders laten ze je als runway fotograaf helemaal niet binnen.

Als mensen tijdens het evenement alleen niet-professionele camera’s mogen meenemen, neem dan een richt-en-schietcamera mee die kan zoomen. Hoewel het niet altijd de beste kwaliteit biedt, is het compact en geven veel shows er de voorkeur aan boven dikke DSLR’s.

Je kunt het gebruiken totdat je voldoende ervaring hebt opgedaan en eindelijk met professionele apparatuur naar binnen mag.

2) Kies de juiste lens

De beste lenzen voor modefotografie zijn telelenzen. Waarom? Omdat je hiermee van dichtbij kunt fotograferen, zelfs als je ver weg bent. Zoals gezegd zijn er enkele shows waarbij je helemaal geen grote lens mee mag nemen als je een niet-professional bent.

Dus wat moet u doen als u geen telefoto kunt gebruiken? Probeer dan een kleine kitlens waarmee je tijdens het fotograferen in- en uitzoomt. Zo heb je meer vrijheid om te fotograferen, waar je ook bent.

Het enige probleem met kitlenzen is dat de meeste slechts tot 70 mm kunnen gaan. Met andere woorden, het heeft niet veel zoomkracht. Om dit probleem te verhelpen, kunt u proberen een zitplaats dicht bij de catwalk te bemachtigen.

Op die manier kun je nog steeds prachtige catwalk fotografie opnamen van de outfits maken. Naast de brandpuntsafstand van uw lens moet u ook rekening houden met de maximale diafragmagrootte.

Met andere woorden, ontdek hoe breed uw optiek kan gaan. Het verdient altijd de voorkeur om een catwalk fotograaf lens te kiezen die tot f/1.8 of zelfs f/1.4 kan gaan, omdat deze perfect is voor fotografie bij weinig licht.

Opties met deze diafragmawaarden worden snelle lenzen genoemd omdat ze veel licht binnenlaten. Hierdoor kunt u met snelle sluitertijden fotograferen, zelfs in een slecht verlichte omgeving. ​

3) Beste camera-instellingen voor runway fotografen

Het beste type camera voor modefotografie is degene waarmee je de instellingen handmatig kunt wijzigen. Dat betekent dat uw apparaat een DSLR of een spiegelloze camera moet zijn.

Een van de meest cruciale DSLR-instellingen die u bij weinig licht binnenshuis moet aanpassen, is uw ISO. De meeste catwalk-evenementen kunnen behoorlijk donker zijn, dus gebruik gerust een getal tussen 500 en 800.

Als je dat doet, kun je met een hogere sluitertijd fotograferen. Als u echter hoger gaat dan de waarden die we noemden, loopt u het risico beeldruis te introduceren.

Zet vervolgens uw camera op Diafragmaprioriteit en kies een waarde tussen f/4 tot f/1,8 of f/1.4. Op die manier kun je de achtergrond van de modeshow vervagen, zodat je kijkers je onderwerpen beter kunnen zien.

Als u Diafragmaprioriteit kiest, kan uw camera de sluitertijd automatisch selecteren. Dat betekent dat u niet meer met andere camera instellingen hoeft te rommelen.

Toch is het nog steeds van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je sluitertijd niet onder de 1/60ste van een seconde komt. Als dat wel het geval is, krijg je bewegingsonscherpte waardoor je foto’s onbruikbaar worden.

Mocht uw sluitertijd onder de 1/60ste komen, verhoog dan uw ISO totdat u de aanbevolen instelling bereikt.

4) Focus op de ogen

Bij catwalks is het essentieel dat je onderwerp altijd scherp is. En het geheim van een professionele runway fotograaf is om ervoor te zorgen dat er op de ogen wordt gecentreerd. Dit is vooral handig bij gebruik van een geringe scherptediepte.

Ga eerst naar je menu en kies Continue focusmodus. Hierdoor kan uw camera uw onderwerp scherp houden, zelfs als het beweegt. Dus hoe gebruik je het? Druk gewoon de ontspanknop half in en de lens blijft scherpstellen terwijl uw model over de catwalk loopt.

De meeste camera’s voor beginners zijn tegenwoordig voorzien van oogdetectie, dus u hoeft zich geen zorgen te maken of de ogen scherp zijn. Maar wat als je een oudere camera hebt? Dan kunt u in plaats daarvan de focus- en hercompositietechniek gebruiken.

Beweeg eenvoudig uw zoeker totdat uw scherpstelpunt (het kleine vakje in uw frame) op één lijn ligt met de ogen van het onderwerp. Zodra het oog scherp is, beweegt u uw kader totdat u een uitgebalanceerde compositie bereikt. Druk vervolgens eenvoudigweg op de ontspanknop om de afbeelding vast te leggen.

5) Voeg details toe om de sfeer te benadrukken

Veel beginnende catwalk fotografen leggen teveel de nadruk op het fotograferen van modellen, waardoor ze de outfits vergeten. Wat ze zich niet realiseren is dat kleding altijd hun prioriteit moet zijn.

Let dus bij het maken van foto’s tijdens een show op wat de modellen dragen. Neem de tijd om naar de fijne kneepjes van hun kleding te kijken en maak er foto’s van.

Als een bepaald merk schoenen of accessoires aanbiedt, neem deze dan mee in je foto. Een goede runway fotograaf maakt een close-upfoto om het product te laten zien. Je moet ook foto’s van het halve lichaam maken in plaats van alleen foto’s van het hele lichaam. Zo krijgen mensen ook de kans om de outfits beter te zien. ​

6) Fotograferen vanuit meerdere hoeken

Het kan moeilijk zijn om rond te lopen terwijl de show aan de gang is, omdat je andere mensen die kijken niet wilt onderbreken. Maar dat betekent niet dat je als catwalk fotograaf ook maar op één plek moet blijven.

Als er tijdens een show een pauze is, grijp dat dan aan als je kans om op zoek te gaan naar een andere locatie. Je kunt proberen dicht bij de hellingwandelingen te komen, of vanaf een afstand schieten.

Vergeet niet om andere mensen niet te blokkeren en zorg ervoor dat je in positie bent voordat de volgende show begint. Probeer indien mogelijk een paar foto’s te maken vanaf de zijkant, de voorkant, van dichtbij en van veraf. Zo heb je keuze uit verschillende foto’s. ​

7) Hoe u een mediapas kunt krijgen

De mediapas is een gouden ticket waarmee je als lid van de media toegang krijgt tot de modeshow. Dus hoe verkrijg je het? Ga eerst naar zoveel mogelijk shows en blijf foto’s maken. Zodra u genoeg heeft, bouwt u uw portefeuille op.

Het belangrijkste doel van het portfolio is om mensen te laten zien dat je ervaring hebt met het fotograferen van evenementen. U kunt het indienen bij lokale publicaties die u kunnen inhuren als ze uw werk leuk vinden.

Als het delen van uw afbeeldingen in publicaties niet lukt, kunt u in plaats daarvan ook een fotoblog maken. Ten slotte kunt u contact opnemen met de PR-afdeling van het evenement dat u wilt verslaan en hen wat van uw werk laten zien.

Als ze het leuk vinden wat je aanbiedt, geven ze je een pas, zelfs als je niet zoveel ervaring hebt. Mediapassen zijn beperkt. Maak je dus geen zorgen als je de eerste keer wordt afgewezen.

Blijf het gewoon proberen, want uiteindelijk zul je er een krijgen en (soms letterlijk) met professionals in aanraking komen. ​

8) Hoe om te gaan met het feit dat je in de put zit

Het is van cruciaal belang dat je fotografen bestudeert die aan het werk zijn tijdens een modeshow. In de meeste gevallen zul je de meeste ervan in de ‘Pit’ vinden. Het is een term die verwijst naar het platform waar mensen uit de media staan en foto’s maken.

Ga indien mogelijk dicht bij de fotografen zitten om te zien hoe zij tijdens het evenement te werk gaan. Maak aantekeningen over hoe en waar ze zichzelf positioneren tijdens het fotograferen. Kijk ook hoe ze met elkaar samenwerken.

Vaak zie je ze tijdens het evenement van plaats wisselen. Op die manier kunnen ze vanuit verschillende hoeken verschillende foto’s maken. Let op hoe ze het doen, want jij zult hetzelfde doen als je eenmaal bij hen bent.

Runway fotograaf inhuren

Modeshows fotograferen kan intimiderend zijn. Het is dus essentieel dat je veel oefent voordat je je onder het professionele publiek in de pits begeeft.

Zorg ervoor dat u voldoende ervaring heeft, zodat u tegen de tijd dat u uw mediakaart ontvangt, precies weet wat u moet doen. Als je de stappen volgt die we je hebben geleerd, zul je merken dat het doen van modeshows zo eenvoudig kan zijn.

Wil je toch liever een ervaren runway fotograaf huren? Vraag dan een offerte aan.

Share This Story, Choose Your Platform!