12 TIPS VOOR PRACHTIGE ZWANGERSCHAPSFOTOGRAFIE

Interesse in zwangerschapsfotografie? Leer hoe je een aanstaande moeder kunt verrassen met deze 12 PRO-tips voor het maken van betere zwangerschapsfoto’s. (Inclusief advies voor fotografen EN zwangere moeders!)

Zwangerschap is een vreemde en prachtige ervaring. Het brengt zoveel vragen, verwachtingen en ja, fysieke veranderingen met zich mee. Het is geen wonder dat zoveel vrouwen de herinnering willen vereeuwigen met een zwangerschapsfotosessie.

Zwangerschapsfotografie kent zijn eigen unieke uitdagingen. Onder andere ervoor zorgen dat elke cliënt er zowel mooi als comfortabel uitziet en zich comfortabel voelt – een kunst waarbij je aandacht moet besteden aan de subtiliteiten van de zwangere vorm.

Dus als je een fotograaf bent die zich wil verdiepen in het genre, dan is deze gids iets voor jou!

We bekijken fotografie tips en ideeën voor zwangerschapsfoto’s, evenals enkele tips voor zwangere vrouwen die misschien al lang vóór de komst van hun baby een zwangerschapsfotoshoot overwegen.

Wil je mooie foto’s laten maken? Huur dan onze zwangerschapsfotograaf in!

12 tips voor zwangerschapsfotografie

Of je nu je stralende, zwangere onderwerp helemaal in de rij hebt staan en klaar bent om te gaan, of je onderzoek doet voor toekomstige projecten, deze tips voor zwangerschapsfotografie helpen je bij je volgende sessie geweldige zwangerschapsfoto’s te maken.

1. Zorg voor de juiste uitrusting

Voor fotografen die zwangerschapsportretten aan hun aanbod willen toevoegen, is uitrusting uiteraard een grote overweging.

Het goede nieuws is dat je met heel weinig kunt beginnen en toch uitstekende foto’s kunt maken, vooral als je zwangerschapsfotografie buitenshuis fotografeert in plaats van in een studio.

Je kunt alle spullen die je nodig hebt kopen in de webshop van Vette Foto.

Camera

Er is geen specifiek type camera nodig voor zwangerschapsfotografie. Dat gezegd hebbende, als je professioneel fotografeert en afdrukken wilt aanbieden, is een DSLR- of spiegelloze camera met een resolutie van minimaal 20 megapixels het beste.

Een handige functie waar u wellicht op wilt letten is oog-autofocus, waarmee u uw onderwerp gemakkelijk scherp kunt houden. Veel spiegelloze camera’s bieden deze functie.

Met een full-frame camera kunt u ook het beste uit elke pixel halen en tegelijkertijd meer speelruimte bieden als het gaat om postproductie. Hier zijn enkele betaalbare fullframe camera opties.

Lens

Cameralenzen zullen de belangrijkste overweging zijn bij het samenstellen van uw zwangerschapsfotografiepakket. Investeer in de beste kwaliteit lenzen die uw budget toelaat.

Wat de brandpuntsafstand betreft: een 50 mm lens is een geweldige portretlens – vooral omdat je je gaat concentreren op driekwart- en volledige portretten in plaats van op portretten (je wilt tenslotte die buik in al zijn glorie vastleggen!).

Alles wat breder is, zal te veel vervorming veroorzaken – niet wat uw kraamcliënten van hun afbeeldingen willen! Als u de voorkeur geeft aan een zoomlens, biedt een 70-200 mm u veel veelzijdigheid bij het vastleggen van zowel brede opnamen als kleinere details.

Flash

Flitser is volledig optioneel, maar kan van pas komen, afhankelijk van de locatie en belichting van je fotoshoot. Als je binnenshuis fotografeert met beperkt natuurlijk licht, heb je een flitser of een andere extra lichtbron nodig. ​

Statief

Een ander optioneel uitrustingsstuk, een statief, kan om verschillende redenen nuttig zijn. Ten eerste kan het je helpen scherpe beelden te krijgen, vooral als je bij weinig licht fotografeert.

Ten tweede kunnen statieven uw camera in positie houden terwijl u zich verplaatst en met uw onderwerp communiceert, wat handig is bij het poseren van vrouwen.

Ontspanknop op afstand

Om dezelfde redenen kan een ontspanknop op afstand worden gebruikt in combinatie met een statief.

Omdat u de camera niet hoeft aan te raken, kunt u zich vrij bewegen en meer tijd besteden aan het richten van uw onderwerp, wat goed kan zijn voor het opbouwen van een goede verstandhouding. ​

2. Zorg voor je camera-instellingen

De camera-instellingen die je gebruikt voor zwangerschapsfoto’s zijn uiteraard sterk afhankelijk van de situatie, maar hier zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden:

Opening

Portretten zien er geweldig uit met een prachtig onscherpe achtergrond en daarvoor heb je een geringe scherptediepte nodig (dat wil zeggen een f-getal tussen grofweg f/1.4 en f/4).

Dit zal helpen om je onderwerp te isoleren en te voorkomen dat achtergrondelementen een afleiding vormen. ​

Dat gezegd hebbende, zijn er momenten waarop je misschien meer van je beeld scherp wilt hebben, bijvoorbeeld als je een zeer brede opname maakt waarin een deel van het landschap is verwerkt. Kies dan voor een hoger f-getal, bijvoorbeeld f/8 of hoger.

ISO

Houd uw ISO zo laag mogelijk om ruis te voorkomen. Ergens tussen de 100 en 400 is het beste.

Het gebruik van Auto ISO is ook een goede manier om je focus op het onderwerp te houden, in plaats van te rommelen met camera-instellingen. Zorg er wel voor dat je een bovengrens voor de ISO instelt.

Sluitertijd

Stel uw sluitertijd in op de snelst mogelijke, waarbij nog steeds een correcte belichting mogelijk is.

Als je niet veel licht tot je beschikking hebt en je diafragma al wijd open staat, kun je je ISO verhogen of je sluitersnelheid vertragen. Houd er rekening mee dat een langere sluitertijd kan leiden tot cameratrilling, tenzij u een statief heeft.

Focus modus

Tenzij u close-ups maakt van de bloeiende buik van uw cliënt, wilt u er zeker van zijn dat hun ogen altijd scherp zijn. Dus als je oog-autofocus op je camera hebt, kun je die gebruiken.

Gebruik anders voor statische opnamen een one-shot/single-shot autofocusmodus. Zorg ervoor dat u elke keer dat u een portret maakt, handmatig het scherpstelpunt op het oog van het onderwerp instelt.

3. Zorg dat je een aantal flatterende poses voorbereidt

De juiste poses zijn alles bij zwangerschapsfotografie. Je wilt die buik laten zien en tegelijkertijd je klant in een flatterend daglicht stellen.

De aanstaande moeder haar buik met haar handen laten wiegen is niet voor niets een populaire pose voor zwangerschapsfotografie: het vestigt de aandacht op de buik, accentueert de vorm en legt een emotionele band tussen de moeder en haar baby.

Schenk daarnaast aandacht aan de rest van het lichaam. Driekwart draaien van de camera met het voorste been gebogen (zoals in het bovenstaande voorbeeld) zorgt voor een zeer flatterende vorm.

Zithoudingen zijn moeilijker op zwangerschapsfoto’s omdat de buikvorm verduisterd raakt en ledematen tegen elkaar gedrukt kunnen worden. Experimenteer er in ieder geval mee, maar als zittende houdingen gewoon niet werken, kies dan voor staande houdingen.

4. Comfort en veiligheid voorop

Dit is misschien wel de belangrijkste les uit alle tips voor zwangerschapsfotografie: of je dit nu professioneel doet of niet, het comfort en de veiligheid van de aanstaande moeder moeten altijd op de eerste plaats komen.

Leer de fijne kneepjes van de zwangerschap begrijpen. De symptomen van elke vrouw zijn anders. Houd er rekening mee dat ze van alles kunnen omvatten, van rugpijn tot gezwollen enkels (en veel dingen daartussenin!).

De sleutel is om empathisch te zijn tegenover uw klant en altijd hun comfortniveau te controleren bij elke locatie en pose.

En ja – er zullen voldoende toiletpauzes zijn, dus houd daar rekening mee in uw planning! Lees deze gids ook als het gaat om timing: wanneer zwangerschapsfoto’s maken.

5. Let op welke kleding je draagt

De klant maakt meestal zijn eigen stylingkeuzes voor zijn zwangerschapssessie. Toch is het voor fotografen nuttig om advies te kunnen geven over wat ze moeten dragen.

Wees bereid om uw klanten enkele tips te geven over welke zwangerschapsjurken er het beste uitzien op foto’s, of om enkele ideeën aan te bieden over het smaakvol bedekken als ze dol zijn op semi-naakt.

Nadat jouw aanstaande moeder haar garderobe heeft uitgekozen, is het aan jou om deze te fotograferen op een manier die bij de stijl past.

Als ze een golvende avondjurk heeft gekozen, zorg er dan voor dat je achtergrond- en compositiekeuzes daar recht aan doen (hierboven is een goed voorbeeld).

Als ze in een studio voor lingerie of blote huid gaat, zorg dan dat je poses en belichting kiest die er flatterend uitzien en haar een comfortabel gevoel geven.

6. Probeer een melkbad

Zwangerschap is een perfect moment om melkbad fotografie uit te proberen. Melkbaden zorgen niet alleen voor dromerige, weelderige foto’s, maar leggen ook een sterke visuele link met het idee van moederschap. ​

Let zoals altijd op comfort en veiligheid; u moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat het water een gematigde temperatuur heeft.

7. Speel met silhouetten

Silhouetten zijn een prachtig idee om op te nemen in je zwangerschapsfotosessie, omdat ze de vorm van een zwangere vrouw echt benadrukken. ​

Zet uw onderwerp voor een raam of buiten met de zon achter zich voor een prachtig silhouet.

8. Betrek broers en zussen en partners erbij

Een nieuwe baby is een spannend vooruitzicht voor het hele gezin. Bied daarom de mogelijkheid om partners en andere kinderen bij de fotosessie te betrekken.

Coördineer de styling en organiseer vooraf enkele poses of activiteiten die met meerdere mensen werken.

9. Overweeg documentaire

Een andere manier om familie erbij te betrekken is om af te zien van de geposeerde zwangerschapsportretten en in plaats daarvan te kiezen voor een documentaire stijl.

Zorg ervoor dat je aanstaande moeder en haar gezin op een natuurlijke manier met elkaar omgaan, of dat ze gewoon hun dagelijkse bezigheden kunnen uitvoeren alsof je er niet bent.

Zwangerschapsfoto’s die in deze stijl worden gemaakt, kunnen de schoonheid en rauwe emotie van de laatste weken van de zwangerschap echt vastleggen.

Het kan zijn dat je nog even moet nadenken over een opnamelijst (download een gratis sjabloon) of een aantal voorbeeldfoto’s moet voorbereiden, om er zeker van te zijn dat je de sessie ingaat met enkele ideeën over wat je wilt vastleggen.

10. Gebruik rekwisieten voor zwangerschapsfotoshoots

Props kunnen je zwangerschapsfotografie naar een hoger niveau tillen, dus denk na over wat je mee kunt nemen naar je volgende shoot.

Ze kunnen een eenvoudige manier zijn om de handen van uw cliënt bezig te houden, bijvoorbeeld door hem een paar babyslofjes vast te laten houden. Doe er alles aan en ze kunnen van je aanstaande moeder een stralende godin maken.

Rekwisieten kunnen zelfs een beetje humor in uw zwangerschapssessie brengen, bijvoorbeeld door de cliënt te laten snoepen van zijn grootste verlangen naar zwangerschap.

De rekwisieten die je gebruikt, hangen af van de stijl van de shoot waar je klanten naar op zoek zijn, dus bespreek dit ruim van tevoren met hen. Op die manier heb je tijd om je rekwisieten te vinden.

11. Experimenteer met hoeken

Het kan verleidelijk zijn om op veilig te spelen met zwangerschapsfotografie – een enorme buik kan er immers vanuit de verkeerde hoeken behoorlijk ongemakkelijk uitzien (ik zeg dit als iemand die er zelf is geweest!). ​

De beste manier om erachter te komen wat wel en niet werkt, is echter door te experimenteren. Probeer van beneden naar beneden te fotograferen om een gevoel van grootsheid aan je model te geven (door haar haar kin omhoog te laten kantelen, blijft dit flatterend).

Of probeer vanuit iets naar boven te fotograferen en naar beneden te kijken, zoals in de afbeelding hierboven.

(Van bovenaf fotograferen is een flatterende hoek, vooral voor vrouwen – waarom denk je dat de meeste populaire selfie-poses inhouden dat je je telefoon iets boven je gezicht houdt om de foto te maken?!)

Spelen met hoeken kan echt iets unieks toevoegen aan je zwangerschapsfoto’s.

12. Denk out of the box

Normale portretten zijn geweldig voor het vastleggen van een stralende vrouw op het hoogtepunt van haar zwangerschap, maar wees niet bang om te experimenteren met verschillende kadrerings- en compositiestijlen.

Gebruik compositorische regels zoals leidende lijnen, symmetrie, de regel van derden, enz., om een afbeelding te creëren die meer is dan een eenvoudig portret. Fotografie is jouw kunst. Wees gedurfd en creëer beelden waar je trots op bent.

De kans is groot dat uw klanten er ook dol op zullen zijn. Zorg ervoor dat u een reeks foto’s maakt, zodat u aan al hun verwachtingen voldoet.

Hoe zie je er goed uit op zwangerschapsfoto’s?

Als je een zwangere moeder bent die op het punt staat zelf een zwangerschapsfotoshoot te ondergaan, heb je misschien een aantal vragen, zoals: “Hoe kan ik er slanker uitzien op zwangerschapsfoto’s?” of “Welke kleur kan ik het beste dragen voor zwangerschapsfoto’s?”

Hier zijn een paar tips voor het verkrijgen van de beste resultaten.

  1. Vermijd donkere kleuren – Oké, er zijn geen vaste regels over wat je moet dragen. Maar als je wilt dat je buik echt glanst, bedek hem dan niet met zwarte of andere heel donkere stoffen. Deze zullen het eerder verbergen dan accentueren.
  2. Coördineer met uw partner – Als uw echtgenoot of partner betrokken is bij de foto’s, coördineer dan om een samenhangende styling te garanderen. Houd hun garderobe afgezwakt, zodat deze een aanvulling is op de jouwe (en niet concurreert).
  3. Oefen je houdingen – In plaats van erop te vertrouwen dat de fotograaf je de leiding geeft, probeer je eerst je houdingen voor de spiegel te oefenen. Op die manier kunt u erachter komen hoe u moet staan of zitten op een manier die het meest flatterend voor uw lichaam is. Poging: Draai je heupen driekwart van de camera af Til uw kin iets omhoog Houd uw armen weg van (in plaats van tegen) uw romp te drukken
  4. Wees jezelf – Uiteindelijk wil je foto’s waar je van houdt, en je wilt dat ze JOU vertegenwoordigen, zoals je nu bent. Wees dus jezelf; kies een styling waar jij je prettig bij voelt, en laat het weten als de manier waarop de shoot verloopt je niet bevalt.

Huur een professionele zwangerschapsfotograaf

Bij Vette Foto kun je niet alle zwangerschapsfotografie materialen kopen maar ook een professionele fotograaf huren. Contact ons voor meer informatie.

Share This Story, Choose Your Platform!